O Europă in care putem crede

În Mai 2017, un grup de cercetători și intelectuali conservatori să întâlnit la Paris. Acestea au fost reunite prin preocuparea lor comună cu privire la starea actuală a politicii, culturii, societății europene – și, mai presus de toate, starea minții și imaginației europene. Prin înșelăciune, auto-înșelăciune și denaturare ideologică, Europa își risipește marea moștenire civilizată.

În loc de a-și strânge mâinile într-o stare de neliniște, sau de a adăuga încă o altă literă literaturii ample care diagnostichează “declinul Occidentului”, participanții la Paris au crezut că este important să facă o afirmație și să facă acest lucru în mod public. Ei și-au exprimat atașamentul față de “adevărata Europă” și au făcut-o cu motive care pot fi recunoscute de toți. În acest sens, a fost mai întâi necesar să ne dăm seama de această adevărată Europă, care se află ascunsă sub abstracțiile la modă ale epocii noastre.

Rezultatul este următorul: “O Europă în care putem crede”. Această Declarație de la Paris este un apel pentru o reînnoire a înțelegerii și a aprecierii geniului adevărat al Europei. Este o invitație pentru popoarele Europei de a recupera activ ceea ce este cel mai bun în tradiția noastră și de a construi împreună un viitor pașnic, plin de speranță și nobil.

1. Europa este casa noastră.

Europa ne aparține și noi aparținem Europei. Aceste pământuri sunt casa noastră. Nu avem alta. Motivele pentru care Europa ne e dragă exced abilitatea noastră de a ne explica sau justifica loialitatea. Este o chestiune de istorii împărtășite, speranțe și iubiri.

E o chestiune de obișnuințe, momente de patos și de durere. Este o chestiune de experiențe de reconciliere care ne inspiră și de promisiunea unui viitor împărtășit. Peisaje și evenimente oarecare sunt încărcate cu semnificații speciale pentru noi, nu și pentru alții.

Acasă e un loc unde lucrurile sunt familiare și unde suntem (re)cunoscuți, oricât ne vom fi îndepărtat de ea în trecut. Aceasta e Europa adevărată, civilizația noastră prețioasă și de neînlocuit.

2. O falsă Europă ne amenință.

Europa, cu toată bogăția și măreția sa, este amenințată de o falsă înțelegere de sine. Această falsă Europă se auto-reprezintă drept o împlinire a civilizației, dar, în realitate, casa ne va fi confiscată.

Falsa Europă apelează la exagerări și distorsiuni ale virtuților autentice ale Europei, în vreme ce rămâne oarbă la propriile vicii. Mulțumită de sine, caricaturizându-ne partizan istoria, această falsă Europă este pornită fără preget împotriva trecutului.

Cei ce o propun sunt orfani prin propria opțiune; ei presupun că a fi orfan – că a fi lipsit de (a)casă – e o reușită nobilă. În acest fel, falsa Europă se laudă pe sine ca fiind apogeul unei comunități universale, dar care nu e nici universală și nici comunitate.

3. Falsa Europă este utopică și tiranică.

Propunătorii falsei Europe sunt vrăjiți de superstiția progresului inevitabil. Ei presupun că istoria e de partea lor; această credință îi face aroganți și disprețuitori, incapabili să înțeleagă defectele lumii post-naționale și post-culturale pe care o edifică.

Mai mult, ei ignoră adevăratele surse ale decenței umane pe care, ca și noi, pretind că o îndrăgesc. Dar ei ignoră, ba chiar repudiază, rădăcinile creștine ale Europei.

În același timp, sunt foarte atenți să nu jignească musulmanii, despre care presupun că vor adopta cu voioșie perspectiva lor seculară și multiculturală.

Scufundată în ignoranță și superstiție, orbită de viziuni vane și auto-satisfăcătoare asupra unui viitor utopic, falsa Europă blochează din reflex orice dizidență. Această, desigur, se face în numele libertății și al toleranței.

4. Trebuie să apărăm Europa reală.

Ne apropiem de o fundătură. Cea mai mare amenințare la adresa viitorului Europei nu este nici aventurismul rusesc, nici imigrația musulmană.

Adevărata Europă este supusă riscului din pricina strânsorii sufocante pe care falsa Europă o exercită asupra imaginației noastre. Națiunile noastre și cultura împărtășită sunt înlocuite de iluziile asupra a ceea ce Europa este și ar trebui să fie.

Promitem să rezistăm acestei amenințări la adresa viitorului nostru. Vom apăra, susține și promova Europa reală, o Europă căreia toți îi aparținem cu adevărat.

CITESTE TOT ARTICOLUL PE INCORECT POLITIC

Canal Telegram Romanesc

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *