Numele unui alt tortionar, dezvaluit – marturiile cutremuratoare ale unei victime

Numele unui alt tortionar dintr-o lista de 35 de persoane cu functii de conducere in aparatul de represiune din perioada comunista investigate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc este Iuliu Sebestin, a dezvaluit presedintele institutului, Andrei Muraru.

Sebestin a murit in octombrie 2013. El a fost reeducator la Gherla pentru mai putin de un an, la jumatatea anilor ’50, fiind responsabil de reeducarea politica a detinutilor politici.

„Iata ca aceasta lista devine din ce in ce mai scurta, daca noi nu avem resursele necesare ca investigatiile acestea sa fie duse la bun sfarsit”, a spus Andrei Muraru la Digi 24.

In timp ce sotia lui Sebestin nu cunoaste trecutul acestuia de tortionar, fostele sale victime vorbesc de un adevarat regim al terorii impus de acesta la Gherla.

Citiți și:  Implicarea lui George Soroș în lovitura de stat de la 1989

„La Gherla am stat doi ani si jumatate, dintre care doi ani am facut la Zarca – regim fara pat, bataie, infometare si nici la aer nu ne scotea – o data la o luna daca ne scotea. Afara de bataie, izolator, nu stiu ce…, unii nu prea mentioneaza – nu stiu de ce, ne dadea turtoi cu gaz. Turtoi cu gaz.

Noi credeam ca malaiul asta l-a adus intr-un vagon in care a fost petrol. Aiurea, nu”, a povestit Ion Baurceanu, fost detinut politic.

Printre fostii detinuti politici intemnitati la Gherla care au supravietuit pentru a povesti ororile traite acolo se afla si fostul senator PNTCD, Matei Boila si doctorul Traian Neamtu.

De asemenea, au trecut pe la Penitenciarul din Gherla liderii taranisti Corneliu Coposu si Ion Diaconescu, scriitorul Paul Goma, Nicolae Steinhardt si cardinalul Alexandru Todea.

Citiți și:  Implicarea lui George Soroș în lovitura de stat de la 1989

Numele tortionarilor, dezvaluite pana la jumatatea anului

Muraru estimeaza ca pana la jumatatea anului 2014, cea mai mare parte a numelor din lista de 35 de tortionari sa fie dezvaluite prin finalizarea investigatiilor si depunerea plangerilor la Parchet.

Pana acum, IICCMER a depus doua plangeri la Parchet, in cazul tortionarilor Alexandru Visinescu (88 de ani), fost comandant al penitenciarului din Ramnicu Sarat in perioada 1957-1963, si Ion Ficior (85 de ani), fostul comandant al lagarului de munca de la Periprava.

In cazul lui Visinescu, istoricii pot demonstra pana acum ca 12 oameni au murit, in timp ce Ficior este responsabil pentru moartea a peste 100 de detinuti politici.

Ziare.com

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile