GENERAL

Nucleara pentru Vladimir Putin! UE pregătește chiar acum decizia care ar putea ruina Rusia

O nava ruseasca din Marea Neagra opreste circulatia spre Ucraina. Vasele sunt somate sa se intoarca

Uniunea Europeană pregătește o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei având în vedere că primele patru runde de sancțiuni de până acum nu au descurajat Moscova privind războiul din Ucraina. Surse din cadrul blocului comunitar spun că este luat în considerare un embargou pe petrolul rusesc.

Guvernele Uniunii Europene vor analiza dacă să impună un embargo petrolier Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina, în cadrul reuniunii din această săptămână cu președintele american Joe Biden pentru o serie de summituri menite să întărească răspunsul Occidentului față de Moscova.

Încercând să forțeze o retragere militară din Ucraina, UE – împreună cu aliații occidentali – a impus deja o panoplie de sancțiuni punitive, inclusiv înghețarea activelor băncii centrale rusești.

„Lucrăm la o a cincea rundă de sancțiuni și sunt propuse multe nume noi”, a declarat un diplomat UE de rang înalt, sub rezerva anonimatului, potrivit Reuters.

Guvernele UE vor relua discuția în rândul miniștrilor de externe luni, înainte ca Biden să sosească joi la Bruxelles pentru summituri cu cei 30 de aliați ai NATO, precum și cu UE și în formatul Grupului celor șapte (G7), inclusiv Japonia.

Unele țări UE fac presiuni pentru un embargou
Până în prezent, Kremlinul nu a fost determinat să schimbe cursul războiului din Ucraina de cele patru runde de sancțiuni impuse de UE în ultimele trei săptămâni, inclusiv împotriva a 685 de ruși și belaruși și asupra finanțelor și comerțului rusesc.

Acest lucru lasă UE cu cea mai dificilă alegere din punct de vedere economic, și anume dacă să vizeze petrolul rusesc, așa cum au făcut Statele Unite și Marea Britanie, având în vedere dependența sa de gazul rusesc.

Diplomații au declarat pentru sursa citată că țările baltice, inclusiv Lituania, fac presiuni pentru un embargou ca următorul pas logic, în timp ce Germania avertizează împotriva unei acțiuni prea rapide din cauza prețurilor deja ridicate la energie în Europa.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Putin a numit acțiunile Rusiei o „operațiune specială” menită să demilitarizeze Ucraina și să o curețe de ceea ce el consideră a fi naționaliști periculoși. Ucraina și Occidentul spun că Putin a lansat un război agresiv la alegere.

Rusia ar putea tăia alimentarea cu gaze a UE
Moscova a avertizat că sancțiunile UE asupra petrolului rusesc ar putea să o determine să închidă o conductă majoră de gaz către Europa. UE se bazează pe Rusia pentru 40% din gazele sale, Germania fiind una dintre cele mai dependente dintre marile economii ale UE.

Germania este, de asemenea, cel mai mare cumpărător de țiței rusesc din UE.

Bulgaria, care depinde aproape în totalitate de gazele naturale furnizate de Gazprom din Rusia, a declarat că ar putea solicita o excludere. Singura rafinărie de petrol din Bulgaria este deținută de LUKOIL din Rusia și furnizează peste 60% din combustibilul utilizat în țara balcanică.

Toate deciziile UE privind sancțiunile necesită însă consens. Franța, care conduce președinția semestrială a UE, se va dovedi probabil crucială în luarea unei decizii.

Sursa: capital.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.