Nu Siria si Iranul, ci Israelul e pericolul “numarul 1″ pentru regiune

Pe fondul discuţiilor legate de arsenalul chimic al Siriei, Iranul atrage atenţia asupra Israelului, singura putere nucleară din regiune, care deţine importante cantităţi de arme de distrugere în masă.

Israelul, şi nu Iranul, constituie adevărata ameninţare pentru regiune, din cauza arsenalului său chimic şi nuclear, a afirmat duminică preşedintele iranian Hassan Rohani, apărând programul nuclear civil al Teheranului, conform Mediafax.

rohani

“Iranul nu constituie o ameninţare pentru vecinii săi şi ţările din regiune (…) Regimul care constituie o ameninţare este cel al Israelului, care calcă în picioare toate normele internaţionale şi îşi măreşte stocurile de arme nucleare şi chimice pentru a-i ameninţa pe ceilalţi”, a declarat Rohani în cadrul discursului susţinut cu ocazia unei parade militare.

El a reacţionat astfel la declaraţiile premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a cerut joi lumii să nu “se lase amăgită” de declaraţiile liniştitoare ale preşedintelui iranian în problema nucleară. “Nu trebuie să ne lăsăm amăgiţi de cuvintele înşelătoare ale preşedintelui iranian” privind negocierile serioase cu marile puteri în scopul rezolvării crizei nucleare, a apreciat Netanyahu într-un comunicat. “Acelaşi Rohani a înşelat în trecut comunitatea internaţională cu ocazia discuţiilor în dosarul nuclear”, a acuzat Netanyahu, referindu-se la negocierile care au determinat Iranul să accepte în 2003 un moratoriu privind programul său de îmbogăţire a uraniului. Rohani era în perioada respectivă şeful negociatorilor iranieni.

Citiți și:  BBC MUNDO/ CORONAVIRUS. Țara care se confruntă cu al treilea val. ”E mai mult de-atât! E un TSUNAMI! Mai mortal decât precedentul”

arma atomica israel

Oficial în lume există doar câteva mari puteri care deţin arme atomice, acestea fiind Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China. Acestor ţări li se adaugă India, Pakistanul şi Corea de Nord, state care nu au semnat însă Tratatul de Neprolifereare Nucleară.

Israelul este considerat singura putere nucleară din Orientul Mijlociu. Această ţară este membră a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), dar nu este semnatară a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (TNP).

Israelul ar dispune de câteva sute de focoase nucleare, conform unui articol publicat în vara anului 2012 de către un grup de experţi ai Institutului internaţional de studii strategice din Londra (IISS). Conform experţilor britanici, aceste focoase pot echipa rachetele balistice intercontinentale Jericho I, precum şi rachetele cu rază medie de acţiune Jericho II. Potrivit grupului de cercetare IHS Jane’s, specializat în colectarea de informaţii militare, Israelul posedă între 100 şi 300 focoase nucleare, fapt ce plasează acest stat la egalitate cu Franţa şi Marea Britanie, devansând China.

Citiți și:  Un Rabin declară: Coronavirusul va dispărea doar după ce se va construi Al Treilea Templu

Iranul este acuzat de SUA şi Israel că intenţionează fabricarea de arme atomice, în vreme ce regimul de la Teheran susţine că nu doreşte decât dezvoltarea, cu ajutorul Rusiei, a unui program nuclear civil, în vederea acoperirii deficitului energetic al ţării. Sursa: FrontPress.ro 

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile