Nu scăpăm de MARELE CUTREMUR. Atentionarea unui renumit specialist

Directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), seismologul Gheorghe Mărmureanu, a vorbit despre activitatea seismică din ultimele zile. Acesta a precizat că România nu va scăpa de un mare cutremur, precizând când am putea să ne așteptăm la unul.

Un mare cutremur va avea loc în România! Când ne putem aștepta la unul
Seismologul Gheorghe Mărmureanu a precizat, pentru gândul.ro, că ultimele cutremure din țara noastră sunt benefice, dar că nu ne vor scuti de un mare cutremur.

„Cutremurele din ultima perioadă sunt fenomene tectonice firești. Ar fi bine să fie mai multe, pentru că astfel se descarcă sistemul în zona în care au loc. Sunt mii de seisme care au loc anual în lume. Zilnic au loc astfel de evenimente în anumite țări, cum este Japonia, de exemplu. Dar la un moment dat vine și cutremurul cel mare, de asta nu scăpăm”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Când ar putea avea loc un cutremur puternic
Directorul onorific al INFP a mai spus că marile cutremure au loc o dată la 100 de ani. Cu toate astea, cutremurul din 1977 nu s-a aflat în statistica normală, efectuată încă din 1700.

Gheorghe Mărmureanu a mai spus că un mare cutremur ar puea avea loc în 2040, plus minus un an.

„În statistica noastră făcută cam de la 1700, marile cutremure au loc odată la 100 de ani. Dar cutremurele nu au loc când vrem noi. Nu putem știi exact ziua și luna. Dar putem stabili anul când va avea loc, plus – minus un an. În 1977, acel cutremur nu era în statistica normală. A fost un cutremur care nu s-a putut definitiva în 1940. Așadar, un alt mare cutremur va avea loc în 2040, plus – minus un an, adică la 100 de ani de la cel din 1940”, a precizat Gheorghe Mărmureanu.

Seismologul a atras atenția asupra ratei de mortalitate, subliniind că aceasta depinde foarte mult de calitatea clădirilor. În plus, acesta a mai spus că dorește ca următorul cutremur să fie foarte adânc.

„Mare atenție în ce blocuri locuiți, în ce fel de case, și ce faceți în ele. Sunt și blocuri noi care au mari probleme”, avertizează sesimologul.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *