NU Remdesivir: OMS sfătuiește medicii să administreze ALTE MEDICAMENTE bolnavilor COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății a sfătuit medicii să nu prescrie Remdesivir pacienților cu coronavirus din spital. OMS pune la îndoială eficacitatea singurului antiviral aprobat pentru tratarea bolii.

Remdesivir a fost aprobat de U.S. Food and Drug Administration (FDA) luna trecută. Dar un expert al OMS a scris vineri în British Medical Journal vineri că medicamentul „nu e recomandat pacienților internați la spital cu COVID-19, indiferent de cât de grav sunt bolnavi, deoarece în prezent nu există dovezi că le îmbunătățesc starea sau nevoia de ventilație”.

Recomandarea se bazează pe patru studii care au implicat peste 7.000 de pacienți. Organizația mondială a precizat că certitudinea dovezilor este scăzută și nu există date certe care să demonstreze că medicamentul e benefic. E nevoie de studii suplimentare, mai recomandă OMS.

Instituția a recomandat utilizarea steroizilor pentru a trata pacienții bolnavi în stare severă de COVID-19. Steroizii sunt ieftini, se administrează pe cale orală și sunt disponibili pe scară largă. Remdesivir costă 2.340 USD și se administrează intravenos. OMS a decis, de asemenea, să suspende remdesivirul din lista sa de precalificare, o condiție prealabilă pentru achiziții în țările în curs de dezvoltare, a declarat un oficial pentru Financial Times.

Producătorul Remdesivir, compania Gilead spune că remdesivirul, cunoscut acum sub numele său Veklury, a fost recomandat de instituții de renume, inclusiv Institutul Național de Sănătate din SUA și Societatea de Boli Infecțioase din America. Compania a spus că există „dovezi solide” ca urmare a mai multor studii care arată că medicamentul a accelerat recuperarea bolnavilor de COVID-19.

„Suntem dezamăgiți că recomandările OMS par să ignore aceste dovezi într-un moment în care cazurile sunt în creștere dramatică în întreaga lume și medicii se bazează pe Veklury ca pe primul și singurul tratament antiviral aprobat pentru pacienții cu COVID-19 în aproximativ 50 de țări”, spune Gilead.

Remdesivir, noua “valută” forte. Profitul raportat de compania producătoare

Veniturile companiei farmaceutice americane Gilead Sciences au crescut cu 17% în trimestrul al treilea, susţinute de vânzările medicamentului antiviral Remdesivir, primul şi singurul tratament aprobat oficial de Statele Unite pentru tratarea pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19, transmite Reuters.

Înainte de izbucnirea pandemiei, Gilead nu producea în mod activ Remdesivir, dar de atunci a crescut producția cât de mult a putut. Remdesivir a generat vânzări în valoare de 873 de milioane de dolari în trimestrul încheiat pe 30 septembrie. Analiştii anticipau însă că Gilead va obţine un profit chiar mai mare, de 960 de milioane de dolari, potrivit datelor Refinitiv IBES.

Remdesivir, care este administrat intravenos, a fost aprobat de autorităţile americane de reglementare în domeniul sănătăţii săptămâna trecută. Medicamentul era însă disponibil pe piaţa americană încă din luna mai, sub o autorizaţie acordată pentru utilizarea de urgenţă pentru tratarea bolnavilor de COVID-19. Remdesivir a fost unul din medicamentele cu care a fost tratat şi preşedintele american Donald Trump după ce a fost testat pozitiv la coronavirus.

Ce este şi ce poate face Remdesivirul

Remdesivir este un medicament care aparține clasei analogilor de nucleotide, larg răspândită în tratarea cancerului, virusurilor și diferitelor infecții. Acești analogi de nucleotide seamănă cu moleculele cunoscute sub numele de nucleotide, care apar în mod natural în corp și sunt elemente esențiale pentru Acidul Ribonucleic (ARN) și Acidul Dezoxiribonucleic (ADN).
Unele virusuri sunt „păcălite” să încorporeze analogii în materialul lor genetic, iar acest lucru perturbă procesele chimice ale virusului, distrugându-i capacitatea de a se multiplica și împiedicându-i răspândirea.

Sursa: antena3.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.