Nu e fake news! Case vandute cu doar un euro! Unde se întâmplă acest lucru

Pandemia a schimbat radical modul în care lumea trăia, punându-ne în față cele mai mari provocări. Puternic lovită de criza covid-19, Italia a ajuns să-și vândă casele la prețul unei cafele.

Luna aceasta, a venit rândul unui alt oraș sicilian, Castiglione di Sicilia, să ofere case la doar 1 euro, potrivit CNN.

Pe versanții Muntelui Etna, în apropiere de Taormina și de plajele de pe coasta de est a Siciliei, orașul italian are aproximativ 900 de case abandonate.

Cele mai multe sunt situate în zone vechi ale orașului. Aproximativ jumătate sunt deja o ruină și vor fi oferite la un preț simbolic de 1 EUR (1,20 USD). Restul sunt într-o stare mai bună și vor fi vândute începând cu 4.000-5.000 de euro.

Primarul Antonino Camarda are un proiect ambițios, de a da o nouă viață satului său, unde populația a scăzut de la 14.000 la începutul anilor 1900 până la 3.000.

“Avem un imens patrimoniu arhitectural de salvat, plin de istorie. De-a lungul timpului, au plecat prea mulți oameni, lăsând în urmă o mulțime de case vechi, pitorești, multe din perioada Renașterii”, spune el.

Castiglione di Sicilia stabilește prețul proprietăților în funcție de starea lor. Dacă există mai multe cereri pentru o locuință, se va organiza o licitație.

Există însă și o condiție: cumpărătorii trebuie să finalizeze lucrările de renovare în termen de trei ani. În plus, trebuie să încheie o poliță de asigurare la o bancă, în valoare de 4.000 euro.

În Sicilia, comparativ cu restul Italiei, impozitele locale sunt scăzute. Cumpărătorii pot profita, de asemenea, de schema „superbonus” a guvernului italian, care oferă credite fiscale de 110% pentru renovări care fac casele mai ecologice.

Castiglione este supranumit și ”oraşul vinului”.

Castiglione di Sicilia ar fi fost fondat pe cenușa așezărilor preistorice, în anul 403 î.Hr. de refugiați din așezarea de pe litoralul Naxos, lângă Taormina modernă.

Numele său derivă din „Castelul Leilor”, iar stema orașului prezintă și acum doi lei care stau de pază. Timp de secole a fost o feudă puternică și unul dintre avanposturile strategice și prospere ale Siciliei, fiind numit „de Frederic al II-lea al Sfântului Imperiu Roman „orașul aprins”.

Castiglione di Sicilia este membru al „I Borghi Più Belli d’Italia”, o asociație care reunește cele mai frumoase orașe istorice din Italia.

Sursa: capital.ro