“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
NATIONALSTIRI

NU E DE JOCA CU ASTIA! Vezi cum TE FURA ENEL la factură dând şpagă la ANRE şi fără să facă investiţiile promise. Iata cum te protejezi:

enel

Enel nu şi-a realizat investiţiile asumate la privatizarea Electrica Muntenia Sud, care trebuiau să fie în cuantum total de 220 de milioane de euro în perioada 2009-2011, „cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul ANRE“, iar investiţiile parţiale au fost acceptate „fără procedurile de verificare şi control din partea reprezentanţilor ANRE“, în schimbul unor mite date persoanelor din comisiile de control şi recepţie.

Aceste informaţii regăsesc în referatul procurorilor anticorupţie prin care au cerut arestarea lui Claudiu Sorin Dumbrăveanu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar şi a lui Florin Gugu – director în cadrul Enel şi a omului de afaceri Gheorghe Ciubotaru, patronul grupului de firme ElectroAlfa Internaţional.

„Neasumarea obligaţiilor de investiţii a fost constatată în anul 2012 de Curtea de Conturi a României. Astfel, prin intermediul SC Enel Servicii Comune, partea italiană acoperă participaţia proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de Enel. Această societate este folosită ca entitate comercială intermediară scoaterii din ţară a sumelor de bani obţinute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani direcţionate către Enel Investment Holding BV, societate comercială cu sediul în Amsterdam – Olanda, aflată în grupul Enel, sumele de bani revenind în ţară prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligaţiilor de investiţii angajate de partea italiană. În sensul celor arătate, participaţia ca obligaţie de investiţie din partea acţionarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coacţionar este statul român, respectiv Enel Muntenia Sud, fără a putea fi cuantificată ca participaţie proprie a părţii italiene“, se arată în referatul procurorilor.

Enel a preluat în 2008 fosta filială Electrica Muntenia Sud după ce a cumpărat un pachet de 50% din acţiuni pentru 394 de milioane de euro, ulterior având loc o majorare de capital de 425 de milioane de euro, ajungând astfel la o participaţie de 67,5% din companie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au solicitat arestarea preventivă a vicepreşedintelui ANRE Claudiu Sorin Dumbrăveanu, a lui Florin Gugu – director în cadrul Enel şi a omului de afaceri Gheorghe Ciubotaru, patronul grupului de firme ElectroAlfa Internaţional.

„Este revoltătoare situaţia că stabilirea tarifelor la energie electrică în funcţie de înţelegeri şi interese personale sau de grup, iar nu pe criterii economice obiective, se reflectă în ultimă instanţă, în facturile suportate de consumatorii de produse şi servicii“, se arată în referatul procurorilor. Instanţa a respins cererea procurorilor, iar cei trei vor fi cercetaţi în stare de libertate.

Cum închidea ANRE ochii în faţa distribuitorilor

Astfel, ANRE a descoperit că Enel a taxat de două ori în facturile clienţilor săi certificatele verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă, ceea ce ar fi însemnat scăderea cu 6% a tarifelor. Numai că Dumbrăveanu a obţinut o reducere de doar 1,3%, urmând ca Enel să acorde contracte firmei ElectroAlfa.

Referatul mai arată că ElectroAlfa a câştigat ulterior două contracte cu Enel Distribuţie Dobrogea, unul de 277.000 de lei şi altul de 129.000 de lei.

„Spor de eficienţă“ majorat din pix de la 25% la 50%

Dumbrăveanu a mai intervenit şi pentru majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi a informat Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual al ANRE. În data de 2 octombrie 2013, Dumbrăveanu l-a contactat pe Gugu, căruia i-a comunicat că a intervenit în favoarea Enel şi, pe lângă procentul de 1,3%, „a mai dres busuiocul“ şi în cazul sporului de eficienţă la consumul propriu tehnologic, care de la 25% a urcat la 50%. Enel deţine trei filiale de distribuţie în ţara noastră, respectiv Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud. Investiţiile făcute de companie în reţelele de distribuţie sunt recuperate ulterior de către companie de la consumatori, printr-un tarif impus de către ANRE. Statul se judecă cu Enel la curtea internaţională de la Paris. De-a lungul timpului mai mulţi miniştri au acuzat distribuitorii de energie electrică din România că nu au realizat investiţii în reţele, ultima oară în luna februarie, în timpul ninsorilor care au afectat alimentarea cu energie.

Enel respinge acuzaţiile şi spune că a investit 1,9 miliarde de euro

Reprezentanţii Enel nu sunt de acord cu aserţiunile procurorilor. „Enel reiterează faptul că a respectat întocmai toate prevederile din contractele de privatizare pentru fostele filiale Electrica pe care le-a achiziţionat în România. Mai exact, nivelul investiţiilor agreat în cadrul contractelor de privatizare, pentru toate cele trei companii de distribuţie (Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud), a fost indeplinit şi chiar depăşit. Din 2005, când a intrat pe piaţa din România, Enel a investit aproximativ 1,9 miliarde de euro, fără taxele de conectare.

Respectarea prevederilor din contractul de privatizare a fost confirmată şi de arbitrajul Camerei de Comerţ Internaţionale în situaţia companiilor Banat şi Dobrogea, care a decis în favoarea Enel.

Referitor la societatea Enel Servicii Comune, dorim să precizăm că aceasta este deţinuta de societăţile Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Distribuţie Banat şi că nu a făcut niciodată transferurile financiare către Enel Investment Holding, menţionate în informaţiile publicate“, arată reprezentanţii Enel.

Cum justifică ANRE soluţia dată

Potrivit ANRE, toţi furnizorii de energie electrică, inclusiv Enel, au interpretat eronat legislaţia privind aplicarea tarifelor, astfel că autoritatea a decis regularizarea preţurilor, prin reducerea tarifelor de furnizare a energiei cu 1,3%.

„În urma acţiunilor de control, pe care le desfăşoara conform programelor de control aprobate, ANRE a constatat interpretarea eronată a unor prevederi privind aplicarea preţurilor şi tarifelor, şi, în baza competenţelor sale de reglementare şi calculelor efectuate în conformitate cu prevederile metodologiei de stabilire a preţurilor şi tarifelor la consumatorii finali care nu uzează de dreptul de eligibilitate, aprobată prin ordinul ANRE 30/2012, a luat măsura regularizării, prin reducerea tarifelor la furnizarea reglementată a energiei electrice pentru perioada 26 iulie-31 decembrie 2012, prin micşorarea preţului pe MWh la consumatorii finali cu 1,3 %, făcând, astfel, posibilă recuperarea sumelor facturate suplimentar“, potrivit unui comunicat al instituţiei.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.