Noul coronavirus zdruncină cartierele din Valea Jiului. Cum sunt „taxate“ revoltele de la „polul sărăciei“


Oraşele Văii Jiului au fost afectate crunt de prăbuşirea industriei miniere din ultimele trei decenii, care a dus la pierderea treptată a câtorva zeci de mii de locuri de muncă şi un exod masiv al familiilro de muncitori din zonă, iar pandemia de coronavirus a dat economiei locale, şi aşa fragile, încă o lovitură devastatoare. Amenzi uriaşe, dar neplătite

În ultimele zile, în unele cartiere din Vulcan şi Lupeni, mai mulţi oameni au recurs la gesturi extreme, motivate de disperare. S-au urcat pe acoperişurile unor blocuri pentru a cere alimente şi bani sau pentru a se plânge de sărăcie, automutilându-se sau ameninţând cu sinuciderea. În replică, poliţiştii le-au întocmit dosare penale pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi i-au amendat cu până la 10.000 de lei, pentru încălcarea prevederilor Ordonanţelor militare care interzic deplasările nejustificate.

Poliţiştii susţin că, deşi pot părea exagerate, sancţiunile nu îi sperie pe localnicii vizaţi de ele, pentru că oricum nu le vor plăti. „Unii dintre cei amendaţi nu fac nici măcar cereri la primării pentru a primi ajutoare sociale, ca să nu li se reţină bani din acestea în contul amenzilor neachitate”, susţine un poliţist din Lupeni. În schimb, spune acesta, tulburările sociale din cartierele oraşelor Văii Jiului s-au înmulţit, odată cu măsurile de izolare impuse de autorităţi, adesea ignorate, iar poliţiştilor le este teamă uneori să intervină pentru a restabili ordinea, tocmai din cauza coronavirusului.

Tentativă de sinucidere, „taxată” cu 10.000 de lei

Un val de indignare printre localnici a stârnit amenda de 10.000 de lei primită, luni seara, de un bărbat în vârstă de 45 de ani, din Lupeni, care s-a urcat pe acoperişul unui bloc de pe Aleea Viitorului, manifestându-şi intenţia de a se sinucide şi provocându-şi răni pe corp cu un cuţit. Localnicul, fără ocupaţie, este tată a patru copii minori, şi trăieşte împreună cu soţia sa într-o locuinţă fără apă şi curent electric. Martorii evenimentului au relatat că bărbatul, după ce a consumat o sticlă de spirt care l-a adus într-o stare avansată de ebrietate, s-a căţărat pe un acoperişul unui bloc cu patru etaje. Acolo s-a aşezat pe marginea acestuia şi a început să se clatine, sub privirile soţiei şi copiilor săi şi ale altor zeci de oameni adunaţi în faţa clădirii. Înainte de a se prăbuşi de pe acoperiş, a fost prins de braţ de un localnic şi imobilizat. „Până la sosirea echipajului de poliţie, bărbatul a fost coborât în faţa blocului de către vecini. Poliţiştii l-au identificat, acesta fiind transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate, însă nu a rămas internat. În cauză poliţiştii l-au sancţionat contravenţional conform Ordonanţei Militare nr. 3/2020, cu amenda în valoare de 10.000 lei şi s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru infracţiunea de tulburarea liniştii şi ordinii publice”, a informat Carla Strujan, reprezentanta Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Cerşetoria, pusă pe butuci de coronavirus

În timp ce bărbatul era condus la Ambulanţă, soţia acestuia s-a plâns autorităţilor că familia nu mai are bani cu ce trăi, că apa şi curentul le-au fost tăiate în locuinţă, deşi nu au venituri şi trebuie să aibă grijă de cei patru copii. Nici poliţiştii şi nici unii dintre cunoscuţii bărbatului nu s-au lăsat impresionaţi de strigătele femeii. „Până acum, au supravieţuit din cerşit şi au primit numeroase ajutoare de la localnici. De cele mai multe ori, bărbatul şi soţia consumau toţi banii pe băutură, fără să se gândească la copii. Femeia îi lua pe micuţi cu ea la cerşit, vara – iarna, în faţa unui magazin din Lupeni, dar odată cu Starea de Urgenţă, ea a fost alungată din acea zonă, de au ajuns să nu mai aibă ce mânca”, povesteşte un apropiat al celor doi.

Au ameninţat că se omoară dacă nu primesc mâncare

Gestul extrem al bărbatului din Lupeni nu a fost singular. În 9 aprilie, jandarmii şi poliţiştii au intervenit în forţă pentru a calma spiritele încinse într-un cartier din Vulcan, unde doi localnici au urcat pe acoperişul unui bloc şi au ameninţat că se sinucid, dacă nu primesc alimente gratuit de la primărie. Atunci, zeci de locatari au ieşit în stradă pentru a asista la scena creată de „fraţii Varga”, cunoscuţi cu antecedente penale. La scurt timp, la faţa locului au sosit echipaje ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţiei Locale. Forţele de ordine i-au convins în cele din urmă să coboare de pe clădire. S-au produs, însă busculade între oameni şi jandarmi, iar mai mulţi locatari au protestat că primarul Gheorghe Ile nu le oferă ajutor şi că jandarmii i-au îndepărtat cu spray-uri lacrimogene.

„Cei doi bărbaţi din municipiul Vulcan, in vârstă de 49 si 38 de ani, au fost coborâţi de forţele de ordine de pe imobilul pe care au urcat pentru a protesta, cerând alimente de la Primărie. Aceştia au fost conduşi la sediul Poliţiei şi urmează a fi sancţionaţi contravenţional atât în baza Legii 61 din 1991, pentru tulburarea liniştii publice, cât şi pentru încălcarea reglementărilor privind circulaţia în afara locuinţei, prevăzute prin ordonanţe militare”, informa Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara. Potrivit unor cunoscuţi ai celor doi, aceştia obişnuiau să îşi câştige existenţa din furturi şi buzunăreli, iar ţintele vizate erau adesea clienţii nocturni ai unor baruri din localitate, închise în prezent din cauza pandemiei de coronavirus.

Sursa: adevarul.ro

Canal Telegram Romanesc

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *