Noua ordine mondială. America nu va mai deține supremația lumii

China și-a revenit rapid după criza provocată de pandemia de coronavirus din 2020 și ar putea ajunge în câțiva ani cea mai mai mare economie a lumii, depășind Statele Unite. Acest lucru s-ar putea întâmpla mai devreme decât se așteptau mulți specialiști .

China a ieșit rapid din criza generată de pandemia de coronavirus în 2020, fiind singura mare economie care a reuşit să crească atunci. Ca urmare, ponderea ei în economia mondială a avansat cu cel mai rapid ritm din ultimele decenii, ceea ce înseamnă că China are şansa să preia de la SUA titlul de cea mai mare economie a lumii mai curând decât se credea.

Potrivit traiectoriei actuale, schimbarea se va produce cel mai devreme în 2028, arată calculele Brookings Institute. Estimarea anterioară prevedea că economia chineză va deveni primul număr mondial cu doi ani mai târziu, scrie Bloomberg, conform businessmagazin.ro.

Citiți și:  Si-a împuscat fiica de doar 16 ani! Toata lumea este în stare de șoc

China a depășit SUA în ceea ce privește investițiile străine
Și China nu se oprește aici. După aducerea pandemiei rapid sub control, lucru ce le-a permis fabricilor să reînceapă producţia când restul ţărilor lumii erau paralizate în lockdown, în China se poate observa acum o explozie a exporturilor, ceea ce dă energie relansării ecomomice.

China exportă orice, de la măşti de protecţie la laptopuri şi vaccinuri anti-Covid, care sunt un instrument formidabil de diplomaţie şi geopolitică. O Chină puternică înseamnă mai mult curaj în expansiunea comercială şi politică, inclusiv în Occident. Beijingul n-a dus lipsă de curaj nici până acum. China este implicată într-o multitudine de proiecte energetice şi de infrastructură în Europa de Est, chiar şi în state membre ale UE.

Citiți și:  Se PROFEȚEȘTE o alianță INCENDIARĂ la nivel mondial

În 2020, China a depăşit SUA devenind cel mai mare beneficiar de investiţii străine directe din lume. În același timp, pentru prima dată lista Fortune 500 a celor mai mari companii din lume în funcţie de venituri, conţine mai multe firme cu sediul în China, inclusiv Hong Kong, decât în SUA. De asemenea, China a ajuns înaintea SUA ca principalul partener comercial al Uniunii Europene. China joacă un rol mai mare şi pe pieţele financiare şi în politicile unor instituţii globale cum este Fondul Monetar Internaţional.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!