“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
ECONOMICNATIONALSTIRI

Noile rețele electrice rad totul în cale / Se defrișează pădurile pentru preluarea energiei regenerabile

ODAmaD00NDAmaGFzaD0yNmYxM2ViOTY3M2E3YTk4MmFhMDEwODgwMDQyOTFiNA.thumb

Transelectrica, o companie energetică, propune o ordonanță de urgență ce solicită ca investițiile în rețeaua electrică să fie considerate de interes național. Aceasta vizează derogări de la avizare pentru a accelera lucrările și a permite utilizarea rapidă a pădurilor pentru construirea rețelelor electrice, necesare pentru captarea energiei regenerabile. Compania solicită eliminarea licitațiilor pentru lucrări și introducerea atribuirii directe a contractelor.

În sprijinul acestor măsuri, Secretariatul General al Guvernului a elaborat un proiect de ordonanță de urgență, susținând că aceste acțiuni vor sprijini producătorii, transportatorii și distribuitorii de energie electrică. Scopul este accelerarea investițiilor în infrastructurile existente și dezvoltarea de noi proiecte pentru producția de energie din surse regenerabile.

Potrivit proiectului, propunerile includ considerarea proiectelor de infrastructură de transport al energiei electrice drept proiecte de importanță națională, implementate de Transelectrica. Se propun și măsuri pentru simplificarea și accelerarea avizelor și acordurilor necesare pentru aceste proiecte.

O altă prevedere importantă este schimbarea gratuită a destinației forestiere pentru construirea rețelelor electrice, derogând de la Codul silvic. Autoritățile responsabile de silvicultură sunt obligate să demareze procedurile de schimbare a destinației terenurilor în termen de 90 de zile de la aprobarea ocupării temporare sau scoaterii definitive a acestora.

Pentru construcția rețelelor electrice, se propune aplicarea unei proceduri de negociere directă pentru atribuirea contractelor, indiferent de stadiul fizic al proiectelor de investiții. Argumentele pentru aceste modificări se bazează pe limitările și dificultățile întâmpinate în acest domeniu, precum lipsa antreprenorilor capabili să execute lucrări în condiții de siguranță și calitate, precum și nevoia urgentă de finalizare a proiectelor începute.

Transelectrica estimează un efort financiar de 1,4 miliarde de euro pentru modernizarea rețelei naționale de transport al energiei electrice până în 2031. Aceste investiții, care se bazează în proporție de 69% pe surse proprii și 31% pe fonduri europene, vizează finalizarea unor linii noi de înaltă tensiune, în regiunile estice și vestice ale țării, esențiale pentru captarea și distribuirea energiei regenerabile, precum cea solară și eoliană. Transelectrica este deja implicată în proiecte finanțate din fonduri europene, în valoare de peste 430 de milioane de euro, ce vor extinde și moderniza rețeaua pentru a putea prelua energia din sursele noi.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.