Noi provocari maghiare: Consiliile locale sa ceara infiintarea Regiunii AUTONOME Tinutul Secuiesc

Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) a propus celor 153 de consilii locale controlate de formaţiunile politice ale minorităţii maghiare din România să adopte câte o hotărâre în care să solicite oficial crearea unei regiuni administrative denumită “Ţinutul Secuiesc”, care să beneficieze de autonomie.

Liderii CNS mai cer printr-o scrisoare deschisă dată publicităţii miercuri ca acete decizii ale consilierilor locali să fie trimise forurilor internaţionale, precum Comitetul Regiunilor din UE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei şi Consiliul Drepturilor Omului din cadrul ONU, pentru a se exercita presiuni asupra României.

Deasemenea, în proiectul pe care CNS îl propune spre aprobare consiliilor locale se solicită ca în unităţile teritorial-administrative în care ponderea unei minorităţi naţionale depăşeşte 10%, limba acesteia să fie recunoscută ca limbă oficială, având acelaşi statut ca limba oficială a statului.

Citiți și:  UDMR pregătește autonomia Ținutului Secuiesc. Ce vor sa faca

În scrisoare, liderii CNS amintesc şi de referendumurile locale ilegale şi provocatoare din anii 2007 şi 2008, când “210.000 de persoane s-au pronunţat în favoarea autonomiei Ţinutului Secuiesc”.

“Guvernul si Parlamentul de la Bucureşti au reuşit, prin diferite metode, să creeze impresia falsă că procedează în mod democratic, respectând voinţa secuilor. Dacă autorităţile locale din Ţinutul Secuiesc ar formula critici cu privire la aşa-zisa rezolvare a problemelor minorităţilor naţionale din România, respectiv cu privire la preconizata regionalizare a ţării – care în forma actuală ar avea consecinţe deosebit de nefaste pentru Ţinutul Secuiesc- ar face un pas extrem de important”, se arată în expunerea de motive a proiectului CNS.

Consiliul Național Secuiesc este o organizație radicală fondată în 2003, care pretinde că ar reprezenta interesele secuilor. CNS susţine deschis “autonomia Ținutului Secuiesc, după modelul catalan”, deşi Constituția României prevede că incitarea la separatism administrativ teritorial este interzisă de lege.

Citiți și:  UDMR pregătește autonomia Ținutului Secuiesc. Ce vor sa faca

Pe de altă parte, regiunea autonomă la care face referire CNS este similară cu structura teritorial-administrativă de circa 13.550 de kilometri pătraţi, cu reședința la Târgu Mureș, care a fost creată de autorităţile comuniste staliniste în 1952. Regiunea Autonomă Maghiară a existat în România între 8 septembrie 1952 și 16 februarie 1968. Limbile oficiale ale regiunii au fost româna și maghiara. Regiunea Autonomă Maghiară a fost aproximativ corespunzătoare cu aşa-zisul Ținut Secuiesc. Sursa: FrontPress.ro

regiunea autonoma maghiara

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.