Noi nu integram tiganii sau ei nu se integreaza?

integrare-tigani

Romania are cu siguranta institutii accesibile nediscriminatoriu pentru toti cetatenii sai, instituii de educatie si formare profesionala, de sanatate, juridice si politienesti, institutii financiar bancare, de reprezentare parlamentara, etc. Multi spun ca noi, romanii, ii discriminam, luandu-le dreptul de a invata, de a primi o educatie. Nu exista unitate scoalara in care sa scrie „nu scolarizam tigani”, ci, din contra, au locuri rezervate. Nu exista institutie in care sa regasim mesajul „nu angajam tigani”. Problema este ca nu multi isi doresc cu adevarat sa invete iar putinii care isi doresc sunt fie opriti de parinti fie se pierd nestiind sa se comporte si refuzand ajutorul altora. Multi sunt irascibili, refuzand orice forma de ajutor.

Accesul tiganilor la sistemul de sanatate, juridic, economic este liber, nediscriminatoriu. Atunci care este problema atat de des invocata de presa straina naiva, neiformata sau interesata? Integrarea nu este problema statului, ci a individului, a capacitatii, a dorintei si a mentalitatii sale. Integrarea cu forta se poate face numai in penitenciar. Cetateni ai Europei, tiganii au valorificat rapid oportunitatea de a parasi tara de bastina in care nivelul de trai este sensibil mai scazut decat in tarile de destinatie.

Citiți și:  „D-ăștia bat la bax”/Bebino zice că nu-i interlop, ci un bun sportiv și-i amenință pe frații Nebunu

Cand presedintele a recomandat cetatenilor sa valorifice dreptul la libera circulatie nu s-a adresat in exclusivitate medicilor si profesorilor. Odata ajunsi acolo ei devin problema tarii respective care trebuie sa le ofere facilitatile, dar si constrangerile propriilor cetateni.

Ca tiganii sunt greu de integrat, este o alta problema. O stim, o suportam, dar traim impreuna si asta ar trebui sa inteleaga si sa invete si acesti europeni oripilati de faptul ca rromii, in loc sa-si caute un loc de munca cersesc, fura sau se prostitueaza sau in loc sa-si cumpere o locuinta traiesc in baraci, corturi, rulote.

Strainii cred ca orice zboara, se mananca. Sunt mai rau ca babele care se uita toata ziua la televizor dar tot nu inteleg despre ce se vorbeste acolo. De curand am vazut o emisiune in care un grup de oameni din Suedia a decis sa vina in Romania pentru a face o ancheta cu privire la tiganii ajunsi in suedia la cersit. Au fost uimiti vazand ca in Romania nu sunt atat de „neajutorati” dar mai uimiti au fost cand au realizat ca tiganii au mers in alta tara doar pentru ca resursele erau mai numeroase acolo.

Citiți și:  „D-ăștia bat la bax”/Bebino zice că nu-i interlop, ci un bun sportiv și-i amenință pe frații Nebunu

Asadar, tiganii nu sunt discriminati, tiganii nu sunt alungati si nu li se ia dreptul la educatie si cunoastere. Problema este ca sunt nepasatori ba chiar resping orice incercare venita din exterior de ai schimba in bine.

Deci…a cui e vina????

VEZI SI: Integrarea tiganilor – misiune imposibilă?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

4 comentarii

  1. Andrei Pacurar

    Complet de-acord cu articolul, dar aveți și voi ridicolul vostru pe care nici măcar nu îl sesizați. Izbiți cititorul cu un citat aiuritor din Hașdeu (Pe romani îi disprețuiesc), după care scrieți toate articolele fără diacritice, apărându-i pe aceeași romani (că români nu-s, nu?) de furia străinilor și a mai știu eu cui.

  2. Czifrak Iosif

    Țiganii sunt cam sălbatici , vor să fie liberi și cu bani . Când aud de muncă surzesc instantaneu . Acum își spun romi . Ce ar fi dacă am schimba numele țări noastre la cel vechi , Dacia , ne-am numi daci . Romii , s-ar numi DRACII ????

  3. niste lepre ordinare care nu vor sa munceasca sa fie in rand cu societatea.. vor doar drepturi, fara sa aiba si indatoriri.. nu vor sa se integreze pt ca atat stiu sa fure sa dea in cap, sa omoare.. astia nu or sa fie civilizati nici peste 100 de ani, pt ca NU VOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.