News Medical: Persoanele cu SARS-CoV-2, cel mai infecțioase în zilele 0-5, fără dovezi de transmitere după ziua 9

 

Un studiu realizat de cercetători din Marea Britanie și Italia sugerează că persoanele cu sindrom respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2) sunt probabil cele mai infecțioase în prima săptămână de boală.

Revizuirea sistematică și metaanaliza datelor disponibile privind dinamica virală a SARS-CoV-2 a constatat că, deși vărsarea virală poate fi prelungită în rândul persoanelor infectate, orice virus viu a trebuit să fie șters de tractul respirator în decurs de o săptămână de la debutul simptomelor.

Niciun studiu nu a raportat izolarea virusului viu după nouă zile de la debutul simptomelor, chiar dacă pacienții încă aveau încărcături mari de ARN viral. Această constatare sugerează că durata depistării ARN viral nu poate fi utilizată pentru a deduce cât timp o persoană este infecțioasă, spun Antonio Ho (Universitatea din Glasgow) și colegii săi.

Echipa spune că descoperirile evidențiază importanța identificării timpurii a cazurilor de infecție și a practicilor de izolare imediat după începerea simptomelor, chiar și când simptomele sunt ușoare.

Importanța înțelegerii dinamicii virale SARS-CoV-2
Înțelegerea dinamicii virale, durata vărsării ARN viral și izolarea viabilă a virusului sunt esențiale pentru înțelegerea transmiterii bolii, determinarea duratei infecțiozității și informarea eficacității măsurilor de control.

„În timp ce un număr de studii au evaluat vărsarea SARS-CoV-2, dinamica încărcăturii virale și durata vărsării virale raportate în cadrul studiilor de până acum au fost eterogene”, au spus Ho și colegii săi.

Acum, echipa a realizat un studiu care vizează caracterizarea dinamicii încărcăturii virale, durata ARN-ului viral și vărsarea SARS-CoV-2 viabilă în diferite tipuri de probe, inclusiv în cele prelevate din tractul respirator superior (URT), mai mici. tract respirator (LRT) și probe de scaun și spermă. Cercetatorii au comparat de asemenea dinamica virala a SARS-CoV-2 cu cele ale SARS-CoV-1 si coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV).

Ce a găsit studiul?
După căutarea Medline, EMBASE, Europe PMC, serverele preimprimate MedRxiv și BioRxiv și literatură gri, echipa a identificat 79 de studii pe SARS-CoV-2, opt pe SARS-CoV-1 și 11 pe MERS-CoV care îndeplinesc criteriile de eligibilitate. .

Pentru SARS-CoV-2, durata medie de vărsare a ARN viral a fost de 17,0 zile în URT; 14,6 zile în LRT, 17,2 zile la scaun și 16,6 zile în ser. Duratele maxime corespunzătoare de vărsare au fost de 83, 59, 35 și 60 de zile.

Majoritatea studiilor care au evaluat încărcarea virală SARS-CoV-2 în seriile de probe URT au arătat că sarcinile au atins maximul într-o săptămână de la debutul simptomelor, înainte de a scădea în mod constant. În schimb, încărcăturile virale SARS-CoV-1 au atins valori maxime în probele URT între zilele 10 și 14 de boală, iar încărcăturile virale MERS-CoV au atins valori maxime în zilele 7-10 de boală.

„Pacienții cu infecție cu SARS-CoV-2 sunt probabil cel mai infecțioși în prima săptămână de boală”, scriu Ho și echipa. „Mai multe studii raportează vârfurile de încărcare virală în faza prodromală a bolii sau la momentul apariției simptomelor, oferind o bază pentru răspândirea eficientă a SARS-CoV-2.”

Cinci studii care au evaluat încărcăturile virale SARS-CoV-2 la probele de LRT au arătat vârfuri în a doua săptămână de boală, în timp ce încărcăturile virale la scaun au fost mai inconsistente, variind de la vârfurile raportate în ziua 7 și până la șase săptămâni după începerea simptomelor.

Niciunul dintre studii nu a reușit să izoleze virusul viu
Dintre toate studiile care au încercat să izoleze virusul viu în probele respiratorii, niciunul nu a putut face acest lucru dincolo de ziua nouă de la debutul simptomelor, chiar și atunci când încărcăturile virale au rămas ridicate. Perioada mediană de eliminare a virusului viu a fost de 3,5 zile în probe URT și 6 zile în probe LRT.

„Nu există virus viu izolat peste nouă simptome în ciuda încărcărilor de ARN viral persistent ridicate, accentuând astfel faptul că perioada infecțioasă nu poate fi dedusă din durata detectării ARN viral”, au spus Ho și colegii săi. „Deși varsarea ARN SARS-CoV-2 poate fi prelungită în probele respiratorii și scaun, durata unui virus viabil este de scurtă durată.”

Echipa spune că această revizuire, care este primul studiu care analizează dinamica virală SARS-CoV-2 și durata vărsării virale, evidențiază importanța detectării și izolării cazurilor timpurii și educării publicului asupra spectrului bolii.

„Cu toate acestea, având în vedere posibile întârzieri în izolarea pacienților, reținerea eficientă a SARS-CoV-2 poate fi dificilă chiar și cu o strategie de detecție și izolare timpurie”, conchid cercetătorii.

Sursa: News Medical

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *