NEWS ALERT. Triplă lovitură pentru bugetari, odată cu şomajul tehnic


Nici bine nu s-a digerat vestea șomajului tehnic pentru bugetari că mai vine o veste. Bugetarii vor fi împărțiți pentru a munci câte 15 zile pe lună, iar pe perioada șomajului tehnic vor primi 75% din salariul. Însă tăierile sunt mai importante în ceea ce îi privește pe bugetari. Există o diferență importantă în ceea ce îi privește pe angajații de la stat.

Din informațiile FANATIK, scăderea salarială a bugetarilor este una mai mare decât cei 25% din salariu. Guvernul va tăia și bonurile de masă, dar și sporurile de complexitate a muncii sau condiții de muncă vătămătoare, pentru cei care sunt în această situație. În anul 2019, a fost aplicată o majorare salarială de 15% ca urmare a sporului de complexitate a muncii pentru angajații din anumite ministere și alte instituții.

În luna februarie, valoarea tichetelor de masă a crescut de la 15,18 lei până la 20 de lei. Însă, angajații din șomaj tehnic nu vor mai beneficia în această perioadă de tichetele de masă, care vor fi tăiate. Ludovic Orban a anunțat intenția Guvernului de a introduce o formă a șomajului tehnic pentru angajații de la stat: „un mecanism relativ simplu, în care împărţim angajaţii, să spun, în două.

Angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice, şi jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum se plăteşte şomajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă. Ăsta este mecanismul pe care l-am gândit”, a spus premierul Ludovic Orban, citat de DIGI24.

Perioada în care bugetarii stau acasă poate fi considerată şi o perioadă de izolare pentru limitarea răspândirii coronavirusului, a spus Orban. Potrivit premierului, această procedură va asigura funcţionalitatea instituţiilor. COTIDIANUL remarcă faptul că Ludovic Orban i-a cerut ministrului Muncii, Violeta Alexandru, să găsească o formulă prin care şi demnitarii să fir incluşi în ordonanţa de urgenţă privind şomajul tehnic pentru bugetari. „Să găsiţi o formă de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime, adică inclusiv pentru noi, demnitarii”, a spus Orban.

Măsura şomajului tehnic de 15 zile pentru angajaţii din sectorul bugetar se va aplica doar pe perioada stării de urgenţă, aceştia urmând să primească 75% din salariul mediu brut, fără alte sporuri, a mai precizat, ieri, Ludovic Orban. Inițial se anunțase că este vorba de 75% din salariul brut, adică din cât câștigă fiecare angajat al statului, în general mult mai mult decât se câștigă la privat, fără nicio referire la media națională.

„Ideea exprimată, de a aplica aceeaşi măsură din sistemul economic (din sistemul privat, n.r.) ar însemna că de fapt veniturile salariale pentru sectorul bugetar să fie scăzute cu cel puţin 35%, estimarea este că se va ajunge în anumite domenii la mai mult de 50%, pentru că practic nivelul de salarizare din sectorul bugetar este mult mai ridicat decât cel din sectorul economic“, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

Profesorii nu vor fi afectați de noile măsuri pe care Guvernul vrea să le aplice pentru sectorul bugetar, anunță ANTENA3. ”În ceea ce privește profesorii, mai ales că este nevoie de o creștere a activității profesorilor pe final de an (școlar) și pentru pregătirea tuturor examenelor” acest mecanism „nu se va aplica nici către cadrele didactice. Către personalul administrativ se va aplica, dar nu se va aplica măsura la cadrele didactice”, a spus Orban, într-o interviu pentru Radio România.

Sursa: ziare.ro

One comment

  1. Si facturile tot 75% vin la bugetarii aia ? Ca de luat, sunteti buni !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *