News alert. Probleme URIASE pentru Orban! Decizia care nu mai dă nicio șansă Guvernului. Este oficial


Probleme imense pentru Ludovic Orban. Ultima decizie a Curții Constituționale a României (CCR) reprezintă o lovitură imensă pentru Guvern. Totul este oficial.

Cei de la CCR dau o nouă lovitură Guvernului. Aceștia susțin, într-un comunicat referitor la admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a OUG 34/2020, că Guvernul nu poate limita exerciţiul unor drepturi şi libertăţi prin ordonanţă de urgenţă.

Orban e terminat
Mai mult, judecătorii constituționali conduși de Valer Dorneanu mai spun că asemenea decizii pot fi luate doar prin lege organică adoptată de Parlament. Decizia are un impact major asupra situaţiei de după 15 mai. Odată cu ridicarea stării de urgenţă, toate limitările anunţate deja de autorităţi pot fi instituite doar de Parlament.

„Actul normativ care reglementează regimul juridic al stării de asediu și al stării de urgență are ca scop crearea cadrului legal al măsurilor excepționale impuse de gestionarea situației de criză, măsuri care, prin ele însele, afectează drepturi și libertăți ale cetățenilor. Cu alte cuvinte, rațiunea legii este tocmai aceea de a constitui temeiul legal al restrângerii exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale, în acord cu imperativul constituțional stabilit în art.53 alin.(1), precum și temeiul legal al măsurilor excepționale care pot viza inclusiv atribuții ale instituțiilor fundamentale ale statului.

Citiți și:  Guvernul Orban se pregateste sa arunce BOMBA pe scena politica. News alert

Reținând că actul normativ care restrânge/afectează drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor sau instituții fundamentale ale statului cade în sfera interdicției prevăzute de art.115 alin.(6) din Constituție, Curtea a constatat că, în actualul cadru constituțional, un atare act nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului, adoptată cu respectarea dispozițiilor art.73 alin.(3) lit.g) din Constituție, în regim de lege organică.

Având în vedere că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 a fost adoptată în temeiul art.114 alin.(4) din Constituția României din 1991, deci anterior revizuirii Constituției prin Legea nr.429/2003 (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.758 din 29 octombrie 2003) care a introdus dispozițiile art.115 alin.(6), Curtea a reținut că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 a fost adoptată cu respectarea cadrului constituțional în vigoare la acea dată, care nu limita prerogativa legislativă a Guvernului în sensul neafectării regimului instituţiilor fundamentale ale statului sau a drepturilor și libertăţilor fundamentale.

Citiți și:  Orban, declaratii-SOC: Românii NU trebuie să țină cont de decizia CCR privind carantinarea si izolarea asimptomaticilor COVID-19

În schimb, în ceea ce privește Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999, Curtea constată că aceasta a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituție, întrucât prin conținutul său normativ a vizat restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă și protecție socială, dreptul la informare, libertatea economică)”, susțin cei de la CCR.

Sursa: capital.ro

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

618 vizualizări
loading...
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile