NEWS ALERT pentru SOFERI! Se vor aplica cinci schimbări legislative, începând de duminică

Mare atenție! Toți șoferii conducătorii auto sunt vizați! Cinci schimbări radicale se aplică de duminică, 20 mai. Unele dintre acestea vizează oamenii de afaceri, iar altele, persoanele fizice.

Începând cu data de 20 mai, procedura de notificare a schimbării proprietarului unei mașini se va modifica. De asemenea, vor apărea noi reguli la verificarea transportatorilor rutieri.

Mai mult, se vor petrece și unele schimbări în privința la inspecției tehnice periodice (ITP).

În momentul în care cumpără o mașină la mâna a doua, noul proprietar va fi obligat să anunțe autoritățile în 90 zile, în loc de 30 de zile, cum este în prezent. În caz contrar, poate primi amenzi de până la 2.900 de lei.

Cinci modificări importante ce vor avea loc în această duminică
1. Cumpărătorii mașinilor second-hand vor risca amendarea dacă nu anunță tranzacțiile

Atunci când se schimbă proprietarul unei mașini, Codul rutier va stabili, începând cu data de 20 mai 2018, o perioadă mai mare în care noul proprietar să fie obligat să notifice autorităților tranzacția – 90 de zile, în loc de 30 de zile, cum este acum. În lipsa notificării, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, astfel că persoana care va circula cu acesta va risca o amendă de până la 2.900 de lei, precizează avocatnet.ro.

2. Înmatricularea autoturismelor, suspendată automat la expirarea ITP-ului

Tot din 20 mai, expirarea ITP-ului unui autoturism va echivala cu suspendarea automată a înmatriculării. Astfel, șoferii care vor circula în continuare cu respectivul automobil vor risca o amendă pentru lipsa ITP-ului valabil și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, totalul putând să ajungă la 5.800 de lei.

3. Mașinile vor trece de ITP doar cu defecte mici

În urma fiecărei verificări tehnice, autovehiculele vor trece de inspecție doar dacă au, în cel mai rău caz, defecte mici, potrivit unei alte noutăți legislative care se va aplica de duminică. Practic, categorizarea deficiențelor în minore, majore și periculoase va reprezenta o noutate pentru legislația ITP de la noi.

4. Transportatorii rutieri, controlați în funcție de cât de bune sunt vehiculele pe care le folosesc

Companiile de transport rutier de mărfuri și de persoane vor fi clasificate de autorități, începând din 20 mai 2018, în funcție de gradul de risc al vehiculelor pe care le folosesc. Astfel, transportatorii încadrați la risc ridicat vor fi controlați mai des și mai riguros.

5. Stațiile ITP vor trebui să-și înregistreze video activitatea

A cincea schimbare majoră din domeniul auto face referire la stațiile ITP. De duminică, acestea vor fi obligate mai nou să-și înregistreze video activitatea desfășurată. Măsura ar fi trebuit să se aplice de ceva timp, însă a fost amânată de autorități.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.