NEWS ALERT Greenpeace AVERTIZEAZA: România ar urma să devină cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate

Tehnologiile nucleare americane SMR (Reactoare Modulare Mici), care ar urma să fie implementate în România, sunt neautorizate în Europa, susține Geenpeace, potrivit mediafax.

„Președintele Klaus Iohannis continuă, pas cu pas, să compromită prezența României la evenimentul climatic COP26 Glasgow. Ieri și-a exprimat susținerea pentru noi capacități nucleare în România până în 2028 (după ce cu doar câteva ore mai devreme era promotor al tehnologiilor verzi). Ne referim la tehnologii nucleare americane SMR (Reactoare Modulare Mici), neautorizate încă în Europa. Niciun reactor nuclear de acest tip nu a fost construit, nici în SUA, nici într-o altă țară din lume. Prin urmare, România ar urma să devină un cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate”, se arată într-un comunicat al Geenpeace.

Reprezentanții organizației susțin că energia nucleară prezintă riscuri inacceptabile pentru mediu şi omenire și e mult prea scumpă și prea greu de dezvoltat.

„În mod categoric, nu e o soluție pentru criza climatică. Tehnologiile bazate pe energie regenerabilă sunt mature, au un preț competitiv și trebuie să fie prioritizate pe agenda politicienilor. Președintele Iohannis ar trebui să știe și că românii nu își doresc centrale nucleare noi. Un sondaj al YouGov publicat în luna octombrie spune că 66% dintre români nu vor ca o centrală nucleară să se construiască în vecinătatea lor. În același timp, sprijinul pentru energia verde, din partea cetățenilor, este la cote foarte înalte în România”, se mai arată în comunicat.

„Preşedintele Biden şi preşedintele Iohannis vor anunţa astăzi (marți-n.r.) planuri privind construirea în premieră a unei uzine de reactoare modulare de mici dimensiuni în România, printr-un parteneriat cu firma americană NUScale Power, aducând cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte esenţială a Europei”, a anunțat Preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.

„Parteneriatul va aduce tehnologia reactoarelor nucleare de mici dimensiuni în România, poziţionând tehnologia SUA pe un loc de conducere în cursa mondială pentru dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni”, precizează Casa Albă.

„Acordul comercial va include construcţia unei uzine NUScale cu 12 module, iniţial urmând să fie create peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, inclusiv prin formule de cooperare, cu potenţialul de a fi create 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul se va dezvolta. Dezvoltarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni va fi un factor important care va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din sectorul energetic şi la un viitor cu emisii zero”, a mai transmis marți Preşedinţia SUA.

Sursa: stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *