News alert. Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua nationala de electricitate

Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua de electricitate, a anunțat, joi, operatorul energetic national din Ucraina, citat de agenția France Presse.

Anterior, ministerul rus al Apărării a transmis că au fost semnalate întreruperi de curent în zone ale regiunilor Zaporojie și Herson, aflate parțial sub ocupație rusă.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a acuzat partea ucraineană că a efectuat tiruri cu armament greu asupra centralei în ultima zi.

Aceste evoluții vin în contextul în care Rusia și Agenția Internațională pentru Energie Atomică discută detaliile unei vizite a inspectorilor agenției Națiunilor Unite la acest obiectiv nuclear.

Un oficial ucrainean a anticipat ce vor să facă rușii la Zaporojie
Petro Kotin, șeful companiei energetice nucleare din Ucraina a declarat publicației britanice The Guardian că Rusia a conceput un plan de deconectare a centralei nucleare de la Zaporojie de la rețeaua națională de electricitate ucraineană, cu riscul unei pene catastrofale a sistemelor de răcire.

Potrivit lui Kotin, inginerii ruși au întocmit planul în temeiul gestionării situațiilor de urgență, pentru cazul în care luptele în perimetrul centralei întrerup conexiunile electrice.

„Ei au prezentat planul lucrătorilor de la centrală, iar aceștia ni l-au comunicat nouă. Condiția prealabilă pentru acest plan este deteriorarea gravă a tuturor liniilor care leagă centrala nucleară de sistemul ucrainean.

Tocmai au început să facă asta, au început bombardamentele, doar pentru a elimina aceste linii electrice”, a spus el, conform sursei citate.

De mai multe săptămâni, Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru bombardarea obiectivului nuclear de la Zaporojie.

Sursa: antena3.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *