NEWS ALERT Centrala nucleară din Zaporojie, scut de apărare pentru armata rusă. AVERTISMENTUL serviciilor secrete britanice

Trupele ruse bombardează teritoriul ucrainean, fiind aproape de centrala nucleară Zaporojie, pentru a putea ataca malul de vest al râului Nipru, a informat Ministerul Apărării din Marea Britanie, citând din informațiile primite de la serviciile secrete.

Acţiunile forţelor ruse sunt susceptibile să pună în pericol securitatea şi siguranţa centralei nucleare din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, a informat vineri Ministerul britanic al Apărării, în baza informaţiilor primite de la serviciile sale secrete.

„Forțele ruse operează probabil în regiunile adiacente centralei și au folosit unități de artilerie grea din aceste zone pentru a viza teritoriul ucrainean de pe malul de vest al râului Nipru”, se arată în raport.

„După cinci luni de ocupaţie, intenţiile Rusiei cu privire la centrala nucleară din Zaporojie rămân neclare. Cu toate acestea, acţiunile pe care le-au întreprins (ruşii) la această facilitate au subminat cel mai probabil securitatea şi siguranţa funcţionării normale a centralei”, potrivit ministerului britanic al Apărării.

Citiți și:  Alertă lângă România. Incident la centrala nucleară din Zaporojie. Sunt MORTI si RANITI

Centrala nucleară din Zaporojie a devenit scut de apărare pentru armata rusă
În acelaşi timp, ruşii au folosit zona din jurul centralei, în special oraşul adiacent Enerhodar, pentru a da o pauză forţelor sale, „utilizând statutul centralei de obiectiv protejat pentru a reduce riscul unor eventuale atacuri ucrainene pe timpul nopţii pentru echipamentele şi forţele sale”.

Situaţia este „volatilă” la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, îşi exprimase marţi îngrijorarea directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care continuă să depună eforturi pentru a trimite o misiune la faţa locului.

„Toate principiile de siguranţă au fost încălcate într-un fel sau altul. Şi nu putem permite ca acest lucru să continue”, a adăugat Rafael Grossi.

Agenția a subliniat că acțiunile invadatorilor ruși au subminat siguranța instalației nucleare
Anterior, WSJ a raportat că armata rusă transforma cea mai mare centrală nucleară din Europa într-o bază militară. Din acest motiv AIEA încearcă să trimită o misiune de inspectori la centrala din Zaporojie, dar întâmpină dificultăți. Misiunea sa a fost refuzată până şi de Ucraina, care consideră că aceasta ar legitima ocuparea rusă a sitului în ochii comunităţii internaţionale, a explicat în urmă cu câteva săptămâni operatorul ucrainean Energoatom.

Citiți și:  Ambasadoarea SUA la ONU: Lumea “a evitat la limită” o catastrofă nucleară noaptea trecută

„O deplasare acolo este foarte complexă pentru că necesita acordul şi cooperarea mai multor actori”, în special a Ucrainei şi Rusiei, precum şi sprijinul ONU, fiind o zonă de război, a explicat marţi Rafael Grossi.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, acuzase luni Rusia că foloseşte această centrală, cea mai mare din Europa, ca bază militară pentru a trage asupra ucrainenilor, ştiind că aceştia nu pot riposta pentru că riscă să lovească un reactor nuclear sau deşeuri puternic radioactive.

Sursa: evz.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.