NEBUNIA continuă: Somată să schimbe numele unui MUNTE pentru că este RASIST, Elveţia se opune

Localităţile elveţiene situate în valea muntelui Aggasizhorn, denumit astfel în onoarea unui cercetător din secolul al XIX-lea acuzat în prezent de opinii rasiste, au decis să menţină numele acestui munte cu o înălţime de circa 4.000 de metri, în pofida presiunilor ca el să fie schimbat, a relatat joi agenţia elveţiană ATS, citată de EFE.

Oraşele Guttannen, Grindelwald şi Fieschertal, situate într-una din zonele turistice cele mai frecventate ale Elveţiei, au confirmat într-un comunicat decizia lor de a menţine acest nume.

Campaniile pentru schimbarea numelui muntelui au fost iniţiate în anul 2010 şi s-au reactivat în ultimele săptămâni, profitând de mişcările antirasiste alimentate în unele ţări de moartea unui afroamerican, George Floyd, în timp ce era arestat de poliţie în oraşul american Minneapolis pe 25 mai.

”O schimbare de nume nu poate schimba istoria”, au subliniat în comunicatul lor administraţiile celor trei oraşe elveţiene, care şi în urmă cu zece ani au refuzat să redenumească muntele Aggasizhorn.

În lucrările sale, Aggasiz susţine poligenismul, teorii antropologice asociate rasismului ştiinţific conform cărora fiecare rasă are origini distincte.

Însă muntele din centrul Alpilor elveţieni este asociat mai mult cu lucrările lui Agassiz ca geolog decât cu cele biologice. Specializat în studiul gheţarilor, el a organizat în anul 1840 o expediţie pe muntele care acum îi poartă numele.

Anul trecut, oraşul elveţian Neuchatel a schimbat numele ”Spaţiului Louis Agassiz” din cadrul Facultăţii de Litere a universităţii locale, redenumindu-l Tilo Frey, în memoria uneia dintre primele femei din Elveţia aleasă parlamentar şi care a decedat în anul 2008.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.