Ne-a STRICAT imaginea! Un TIGAN ANALFABET e cel mai căutat HOȚ din Elveția!

vas2

Un tigan vasluian fără carte, dar cu mână bună la deschis lacăte şi dezarmat alarme, e cel mai prolific hoţ din Elveţia. Anual, intră în Ţara Cantoanelor, sparge câteva case şi se-ntoarce cu prada în ţară. Nu e vreun Houdini, însă… poliţia elveţiană pare incapabilă să-i urma. I-a spus “hoţul-fantomă”!

Vasile e bun prieten cu paharul şi postează constant pe Facebook poze cu el în… diverse stadii de beţie

vas

Tiganul Vasile Stanciu are 35 de ani, vine dintr- un cătun prăfuit de la marginea Vasluiului şi dacă-l vezi, nu dai doi bani pe el. La propriu. În pozele postate pe Facebook e slab, murdar şi mai tot timpul cu paharul de băutură sub nas. Iar din ce scrie… reiese clar că nu prea i-a plăcut cartea. Însă asta nu l-a împiedicat să facă bani. Cu duiumul. De câţiva ani, Vasile ia în fiecare vară drumul Italiei, iar de acolo intră în Elveţia. Mamei şi concubinei le spune că munceşte în construcţii. În realitate, sparge case. Operează noaptea. Întâi dezactivează alarmele ca un expert, apoi subtilizează banii lăsaţi la vedere, bijuterii, electronice şi alte bunuri valoroase, dar de mici dimensiuni, după care părăseşte locuinţa în timp record. După câteva lovituri, când “prinde cheag”, Vasile stă ascuns o perioadă, apoi “o şterge” cu trenul în Italia, de unde se întoarce acasă.

 

vas3

Aici stă cel mai căutat hoţ român din Elveţia. În spatele casei bătrâneşti se văd cele două construcţii ridicate cu banii obţinuţi din furturi: la dreapta e casa cu etaj, pentru el şi concubină, la stânga, una mai mică, pentru mama lui Vasile

 

Poliţiştii elveţieni, care acum îi spun “hoţul-fantomă”, l-au prins o singură dată, în 2012, dar, cum pe atunci îl bănuiau de un singur jaf, i-au dat drumul. Ulterior, găsindu-i amprentele în mai multe case şi văzând că modul de operare coincide, şi-au dat seama că vasluianul n-a călcat strâmb o singură dată, ci că asta îi e “meseria”, dar… n-au mai reuşit să pună mâna pe el. Au trimis o informare către Poliţia Română, dar aceasta pare să se fi oprit în Bucureşti. La Vaslui n-a ajuns nimic, ne-a spus Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Vasile a făcut o pagubă estimată de poliţia elveţiană la 150.000 de franci (aproape 150.000 de euro), bani cu care, în Satu Nou, şi-a ridicat două case, în spatele bordeiului bătrânesc în care a crescut: una mai mică, pentru mama lui, şi una cu etaj, pentru concubină şi copii – are unul de un an şi unul “pe drum”, ce se va naşte în septembrie.

Selfie-urile i-au ajutat pe agenţi să lege cazurile între ele

După ani buni de jafuri… “exemplare”, Vasile a făcut o greşeală de începător: a furat o cameră foto dintr-o casă, şi-a făcut câteva poze şi apoi a aruncat cardul de memorie în pădurea unde a stat ascuns. Cardul a fost găsit de autorităţile elveţiene şi, cum în baza de date existau fotografii de-ale sale, după arestarea din 2012, poliţia a folosit noua probă pentru a lega între ele nişte spargeri în care fusese folosit acelaşi mod de operare. A fost momentul în care oamenii legii au descoperit că hoţul român are un palmares deosebit, iar paguba făcută de el pe unde a trecut este uriaşă.

Alţi români ne spală imaginea în Elveţia

–  Scriitorul de origine română Cătălin Dorian Florescu este laureatul Premiului elveţian de literatură (Schweizer Buchpreis) 2011, pentru romanul “Jacob beschliesst zu lieben” (“Jacob decide să iubească”).

– Violonistul elveţian de origine română Alexandru Gavrilovici a fost prim concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Berna timp de 34 de ani.

– Fizicianul român Claudiu Falub, stabilit în Elveţia, a făcut o descoperire împreună cu o echipă de oameni de ştiinţă din Elveţia. Acesta a reuşit să obţină un material care va sta la baza gadgeturilor viitorului, respectiv atomii de germaniu aliniaţi perfect pe o suprafaţă de siliciu modificată.

– Premiul Nobel pentru chimie pe 2014 a fost atribuit cercetătorilor Eric Betzig, Stefan W. Hell şi William E. Moerner. Stefan W. Hell s-a născut la Arad, la data de 23 decembrie 1962, şi este membru de onoare al Academiei Române din anul 2012.

–  În 2006, Compania Théâtre du Passage de la Neuchâtel din Elveţia l-a angajat într-un rol principal, pentru turneul în Franţa şi Elveţia, pe actorul Dorin Dragoş, plecat de la Teatrul Naţional din Timişoara.

CITESTE SI: Înarmați cu răngi, bâte și coase / Membrii a două clanuri tiganesti din Buzau s-au bătut joi în Mihai Viteazul

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

2 comentarii

  1. Ce drak de imagine a stricat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.