“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

NATO se pregateste să acționeze! Focuri de armă și sirene aproape de granița cu România

a41888c7ec12623ce8f74bde1334e798 central and eastern europe europe centrale 56217800

Noi tensiuni foarte mari în Balcani, între Serbia şi Kosovo. O serie de decizii controversate ale guvernului de la Pristina au inflamat spiritele. Ce s-a întâmplat duminică în nordul Kosovo, în apropiere de două puncte de trecere a frontierei înspre Serbia?

Focuri de armă la graniţa dintre Serbia şi Republica Kosovo! Două drumuri care duc la puncte de trecere a frontierei au fost blocate
Duminică, poliţiştii din Kosovo au anunţat că s-au tras focuri de armă în nordul ţării, iar pe drumurile care duc în Serbia au fost ridicate bariere. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

Totul are loc în semn de protest faţă de politica frontalieră a guvernului, transmit agenţiile AFP şi Reuters.

Duminică seară, sute de sârbi kosovari au blocat cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak, a transmis AFP de la faţa locului.

Ulterior, numeroase persoane s-au aşezat în jurul baricadelor şi au anunţat că au de gând să-şi petreacă noaptea acolo.

De unde a pornit cel mai recent conflict dintre cele două state?
Reamintim că întreg conflictul a plecat de la o serie de decizii controversate ale guvernului de la Pristina.

Potrivit planurilor, începând de luni, 1 august, orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară.

Mai mult, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Premierul Albin Kurti spune recent că este vorba despre o măsură de reciprocitate. Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 şi a impus măsuri similare pentru kosovarii care intră pe teritoriul său.

Guvernul din Kosovo a amânat cu o lună introducerea regulilor controversate
În urma acestor tensiuni, guvernul Republicii Kosovo a decis amânarea cu o lună de zile a intrării în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia.

Totul a fost anunţat oficial printr-un comunicat al guvernului, după o întâlnire avută cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.

Într-un discurs de duminică seară, Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei, a afirmat că că situaţia din Kosovo „nu a fost niciodată mai complexă” pentru Serbia şi sârbii care trăiesc acolo.

„Atmosfera este aproape de fierbere”, a spus liderul sârb, adăugând că „Serbia va câştiga” dacă cetăţenii săi vor fi atacaţi.

NATO este gata să intervină!
O reacţie a venit duminică şi din partea NATO.

KFOR, misiunea Alianţiei Nord-Atlantice în Kosovo, a transmis că este „pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată” în nordul Kosovo.

„Misiunea noastră este în întregime axată pe punerea în aplicare zilnic a mandatului său din partea ONU pentru a asigura un mediu sigur şi în siguranţă, precum şi libertatea de mişcare pentru toţi locuitorii din Kosovo”, au afirmat reprezentanţii KFOR.

În comunicatul respectiv se vorbeşte despre o „situaţie generală tensionată în ce priveşte securitatea”.

Sursa: capital.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.