NATO ne aruncă în război. România, obligată să doneze armament Ucrainei

Pentru că era obligat să modifice o lege, Guvernul a dezvăluit, implicit, adevăratele ordine primite la Summit-ul NATO din 24 martie 2022. Astfel, România a fost obligată să doneze armament și tehnică militară Ucrainei, lucru care se va întâmpla imediat după apariția schimbării legislative în Monitorul Oficial. Ordonanța va trece și prin Consiliul Suprem de Apărare a Țării, dat fiind că armamentul donat aparține forțelor destinate apărării naționale.

La mai puțin de o lună de la Summit-ul NATO din 24 martie 2022, Guvernul a decis, printr-un proiect de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Apărării Naționale, să execute ordinele primite și să doneze armament și tehnică militară Ucrainei, târând, astfel, România în război. Informația nu a mai putut fi ascunsă, dat fiind faptul că actuala legislație nu permitea donații către alte state, ci doar vânzarea de armament, în condițiile unui excedent sau ale unor produse perimate, sau scoaterea din uz și casarea celor uzate.

Având în vedere actualul context de securitate care este grav afectat de invazia militară executată de Federația Rusă împotriva Ucrainei, la nivelul Alianței Nord-Atlantice au fost stabilite succesiv măsuri de întărire și consolidare a capacităților de apărare, evidențiindu-se necesitatea realizării unor fluxuri de aprovizionare cu produse utile susținerii efortului concertat de apărare și consolidării rezilienței statelor membre NATO, se precizează în expunerea de motive a proiectului de ordonanță de urgență. ”În cadrul Summit-ului extraordinar al NATO și al reuniunii Consiliului Uniunii Europene din 24 martie 2022 a fost decisă de către membrii NATO și UE continuarea eforturilor necesare pentru asigurarea securității și apărării tuturor aliaților în toate domeniile într-o abordare de tip 360 de grade. Astfel, s-a considerat necesară identificarea mecanismelor adecvate realizării transferului de produse din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale între statele aliate sau partenere”, se arată în proiectul de act normativ. De precizat faptul că Ucraina este partener NATO din 1997.

Citiți și:  Putin nu uita si nu iarta: AVERTISMENT de ultima ora pentru Biden

Armele trebuie trimise urgent
Transferul unor produse din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale nu se poate realiza în prezent, deoarece cadrul normativ incident domeniului nu cuprinde prevederi referitoare la posibilitatea scoaterii acestora din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale, în scopul donării către alte state.

Prevederile Ordonanței Guvernului 122/1998 privind acumularea, scoaterea și împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale stipulează situațiile și condițiile în care produsele pot fi scoase din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale, însă nu asigură posibilitatea legală de scoatere din rezervele proprii a unor produse destinate transferului, în vederea donării către autoritățile altor state.

Citiți și:  ALERTĂ Rusia anunță că NU există garanții că nu va izbucni un război cu NATO

”Având în vedere necesitatea răspunsului imediat la solicitările statelor aliate sau partenere și lipsa cadrului legal care să permită acordarea promptă și rapidă a ajutorului solicitat, se impune intervenția legislativă, în regim de urgență, în considerarea faptului că toate aceste aspecte vizează interesul de securitate național al României, iar reglementarea nu poate fi amânată, întrucât determină creșterea riscurilor de securitate la adresa României”, susține Guvernul.

Bani pentru înlocuirea celor donate
Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, forțele destinate apărării naționale pot face donații de produse din rezervele proprii, în starea în care se află, către state aliate sau partenere, în baza solicitărilor primite, în scopul acordării sprijinului cu titlu de ajutor, în situațiile temeinic justificate de evoluția mediului de securitate și când sunt afectate interesele României. Prin derogare de la legea privind Codul Civil, în cazul bunurilor proprietate privată a statului care fac obiectul acestor donații, donația se va aproba prin hotărâre a Guvernului, iar bunurile se predau donatarului de către forțele destinate apărării naționale din rezerva cărora sunt scoase. Produsele din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale care fac obiectul donațiilor vor fi acumulate și împrospătate ulterior.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Un cometariu

  1. NATO ne-a găsit pe noi mai prosti de aia ne obligă ! Americanii se protejează impingându-ne pe noi in ghearele ursului rusesc si proștii nostri care iau decizii pun botul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *