Nationalistii ucrainieni au marsaluit in memoria voluntarilor Waffen SS (GALERIE FOTO)

u1

Sute de tineri, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în costume populare, au mărşăluit duminică pe străzile din Lviv, un oraş din vestul Ucrainei, la chemarea mai multor organizaţii naţionaliste radicale. Acţiunea inedită s-a dorit un omagiu adus diviziei Waffen SS Galiţia, formată în urmă cu 71 de ani în principal din etnici ucrainieni, în timpul celui de al Doilea Război Mondial. 

Divizia SS Galiţia a fost formată în 28 aprilie 1943 şi din ea au făcut parte în principal etnici ucrainieni. Au mai existat şi voluntari slovaci, cehi sau olandezi. Divizia a fost aproape anihilată pe Frontul de est în vara anului 1944, după Bătălia de la Brody, în urma luptelor cu Armata Roşie. După reorganizare, unitatea a fost redenumită Prima Divizie a Armatei Naţionale Ucrainiene şi a luat parte la alte operaţiuni militare din Slovacia, Iugoslavia şi Austria. Soldaţii ucrainieni au luptat până în ultima zi a celui de al Doilea Război Mondial, predându-se Aliaţilor în data de 10 mai 1945.

Citiți și:  Se pune PUNCT jocului. Condiții RADICALE impuse de Rusia pentru SUA și NATO

Deşi exită controverse legate de activitatea diviziei, membrii acesteia nu au fost condamnaţi de nici un tribunal militar pentru genocid sau crime de război. După înfrîngerea puterilor Axei, membrii Diviziei Galiţia rămaşi în viaţă au fost închişi în lagărele de prizonieri Aliate. Alţii au reuşit să fugă şi să emigreze în toate colţurile lumii. Sursa: FrontPress.ro

u2 u3 u4 u5 u6 u7 u8 u9 u10

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *