NASA suspenda cooperarea cu Rusia

nasa

Un document secret NASA, dezvaluit de presa americana inainte de a fi publicat chiar de agentia spatiala, dezvaluie ca majoritatea angajamentelor cu Rusia au fost suspendate, in urma anexarii peninsulei ucrainene Crimeea.

Unul dintre putinele proiecte comune ferite de boicotul american este Statia Spatiala Internationala, unde si rusii si americanii au astronauti, scrie Time.

Documentul, prezentat ulterior si de agentie, vorbeste in limbaj direct despre racirea relatiilor cu Rusia pentru „violarea continua a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei”.

„NASA si Roscosmos vor continua, cu toate acestea, sa munceasca impreuna pentru a mentine in continuare si in siguranta operatiunile la bordul Statiei Spatiale Internationale”, se arata in document. NASA este decisa, cu toate acestea, sa revina la lansarile de zboruri spatiale cu echipaj uman de pe sol american, pentru a pune capat dependentei de Rusia in acest sens.

Intrucat Congresul a redus finantarea NASA, acest obiectiv va fi reluat insa abia in 2017, nu 2015, cum se spera pana acum. „Alegerea este intre a finanta pe deplin planul de a avea lansari spatiale din America sau de a continua sa trimitem milioane de dolari rusilor. Este simplu. Administratia Obama alege sa investeasca in America si speram ca si Congresul sa faca la fel”, se mai arata in document.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *