Moscova, condamnată a doua oară la CEDO pentru discriminarea persoanelor de orientare homosexuală. Ce parere aveti?

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou Rusia, marţi, cu privire la discriminarea persoanelor de orientare homosexuală, cărora le interzice să manifesteze pentru drepturile lor, la opt ani de la o primă hotărâre cu privire la acest subiect, în urma căreia Moscova nu a luat vreo măsură, relatează Reuters, informează News.ro.

În 2010, jurisdicţia Consiliului Europei (CoE) stabilea că interzicerea sistematică a unor marşuri ale mândriei de a fi gay („gay pride”), la Moscova, a încălcat dreptul la libertatea de întrunire, dreptul la un recurs eficient şi interzicerea oricărei discriminări în exercitarea acestor drepturi.

După ce a primit 51 de plângeri similare cu privire la diverse reuniuni în favoarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), interzse în mai multe oraşe din ţară, CEDO – care a reţinut doar şapte din motive procedurale – trimite la hotărârea sa din 2010 într-o nouă condamnare a Moscovei.

Citiți și:  Scandalos: Târg de bebeluşi pentru homosexuali la Bruxelles

”Principalul motiv al interzicerii organizării de evenimente (…) era dezaprobarea autorităţilor a unor manifestaţii pe care le considerau ca promovând homosexualitatea”, sublinia Curtea atunci.

În 2017, Curtea a conchis în mod similar în 18 cazuri cu privire la manifestaţii interzise, cu privire la care a fost sesizată.

De această dată, însă, CEDO a făcut un pas în plus, amintind ”forţa obligatorie” a hotărârilor sale, a căror executare este supervizată în principiu de Comitetul de Miniştri, instanţa politică şi executivă a Consiliului Europei.

”Natura încălcărilor constatate (…) şi gravitatea problemelor recurente în cauză îndeamnă la eforturi susţinute şi pe termen lung în vederea adoptării unor măsuri de ordin general, pentru ca Rusia să soluţioneze probleme în domeniul libertăţii de întrunire şi interzicerii discriminării”, subliniază Curtea.

Citiți și:  ÎN SCURT TIMP ȘI ÎN ROMÂNIA: Democrații din SUA interzic cuvintele tată, mamă, fiu și fiică!

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

LASA UN COMENTARIU