Morții tăi! „Ieși afară”, Bode!

Toate cazurile de crimă nerezolvate în mandatul deja mult prea lung al fostului sindicalist ajuns ministru de Interne sunt decontate de structurile altădată de elită ale MAI! Dar toate! De la asasinatul mafiot de la Arad și până la acceptarea mușamalizării penibile a soluției din dosarul ”Casei Groazei” de la Caracal. Iar de la neputința structurilor MAI de la Constanța și până la fetițele călcate pe trecerea de pietoni din București, de mașina cu girofar, toate acestea trebuiau să apară în raportul de actrivitate anuală a Ministerului de Interne!

Bode o fi auzit ce strigă polițiștii strânși la mitinguri?
Numai că, fapt fără precedent în istoria postdecembristă a Ministerului Afacerilor Interne, Lucian Bode nu a mai susținut Bilanțul pe anul trecut! Aroganță cu atât mai greu de digerat de către cei care încă mai cred în ultimele rămășițe de profesionalism din minister, cu cât absolut toate celelalte Inspectorate Generale și structuri subordonate MAI au susținut ședințele de Bilanț! Toate! Și au prezentat astfel public raportul de activitate pe anul 2021. Numai structura centrală nu a mai ținut ședința de Bilanț. Pentru că pe Lucian Bode l-a interesat mai mult cum să ”plaseze protocolul” de palincă de Sălaj pe la colegii de Guvern și liderii Partidului Național Liberal, decât să explice halul în care a ajuns ministerul sub conducerea sa. Iar dacă Bode chiar crede că este ”indestructibil” la vârful MAI doar pentru că are legendata ”origine sănătoasă” sălăjeană, iată că prezentăm noi în locul ”sindicalistului palincar” raportul de activitate al MAI pe anul 2021!

MAI poate scoate tot mai puțini oameni în stradă
Fie și doar pentru ca Lucian Bode să aibă astfel mai mult timp să se gândească că toate victimele din cazurile nerezolvate sunt practic ”morții lui”! Ca ministru de Interne, bineînțeles, și nu pe persoană fizică. Dar și să privească temător pe geamul biroului din fostul sediului al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Pentru că acum, când polițiștii au anunțat deja că vor ieși din nou în stradă pentru a își cere drepturile legale, nici măcar IGAV-ul nu va trimite elicopterul salvator. Astfel că va trebui să audă deja tradiționala ”chemare” a subordonaților: ”Ieși afară, … Bode”!

Uite de ce nu a ținut Bilanțul!
Principalele motive care au condus la nesusținerea Bilanțului de activitate al Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2021, cu toate că structurile MAI au susținut public aceste Rapoarte:

1. Nesoluționarea cazurilor Caracal, Arad, Constanța, București etc…

2. Neîndeplinirea obiectivelor asumate în programul de Guvernare 2020 – 2024, aprobat de Parlamentul României. Cu toate că la instalarea în funcție, în anul 2020, Lucian Bode și-a asumat aceste obiective.

3. Neîncadrarea sau neocuparea funcțiilor vacante. Deficitul de personal este aproximat la peste 15.000 de polițiști.

4. Neorganizarea concursurilor pentru funcții de conducere de la nivel central și teritorial (există personal care execută actul de management prin împuternicire sau desemnare, deși nu există instituția desemnării).

5. Nedimensionarea corespunzătoare a cifrei de școlarizare de la nivelul școlilor de agenți de poliție și respectiv Academia de Poliție.

6. Nedimensionarea corespunzătoare a organigramelor anumitor structuri din MAI.

7. Neasigurarea cu regularitate a drepturilor salariale conform legislației în domeniul de referință ( vezi protestele sindicatelor care revendică aceste drepturi).

8. Neidentificarea unor spații de lucru adecvate pentru personalul MAI. Executarea serviciului polițienesc în spații insalubre, neîncălzite, cu toaleta în curte.

9. Insuficiența spațiilor de lucru cu publicul, a spațiilor de arhivă, de depozite. Se plătesc acum sume incomensurabile pentru închirierea unor asemenea spații, în condițiile unui deficit existent la nivelul MAI de aproximativ 350.000 mp.

10. Netranspunerea unor directive europene în legislația românească în ceea ce privește interconectarea tuturor sistemelor informatice de la nivelul MAI cu celelalte sisteme europene (vezi fenomenul digitalizării).

11. Absorbția nesemnificativă a fondurilor Uniunii Europene, luând în considerare nevoile acute ale MAI ( dotare, echipare, investiții în infrastructură, asigurare mobilitate terestră), în condițiile unui buget de austeritate, de la nivelul bugetului de stat.

De ce ți-e frică…
Și ce concluzii s-ar putea trage după acest raport pe care în mod normal ar fi trebuit să îl prezinte public chiar ministrul de Interne?

De ce se teme ministrul de confruntarea cu Klaus Iohannis?
În primul rând că pentru neutilizarea sumelor alocate de la Uniunea Europeană există riscul dezangajării acestora, Comisia Europeană atrăgând deja de nenumărate rânduri atenția conducerii MAI. Ceea ce atrage de la sine neexecutarea corespunzătoare a misiunilor încredințate, ordonate din domeniul siguranței și ordinii publice.

O altă îngrijorătoare concluzie este reprezentată și de instalarea fenomenului stresului psihic și fizic în rândurile personalului MAI. Cel puțin dacă este să luăm în considerare deficitul de personal în context pandemic și nu numai… Sau orele lucrate peste programul normal de lucru.

Toate structurile MAI au ținut ședințele de Bilanț. Mai puțin chiar ministerul!
Și uite cum, în condițiile în care orice instituție a statului român realizează propriul Bilanț tocmai pentru a analiza activitatea din domeniul de referință în vederea identificării punctelor slabe, nevoilor materiale, financiare sau umane, conducerea MAI s-a eschivat ”elegant” să prezinte această analiză! ”Sindicalistul palincar” aflat la conducerea Ministerului Afacerilor Interne încercând astfel să nu fie nevoit să dea ochii cu invitații tradiționali la un asemenea eveniment al unui minister de forță. În frunte cu chiar șeful statului… Dar chiar așa, de ce i-o fi lui Bode așa frică să dea ochii cu președintele Klaus Iohannis…?

Ziarul National

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *