Imunitatea de turmă, ratată de restricțiile absurde ale Guvernului. Morții Covid, efectele restricțiilor din ultima perioadă

Imunitatea de turmă, ratată de restricțiile absurde ale Guvernului

Dacă Guvernul ar fi ridicat în totalitate restricțiile, cel puțin din lunile mai-septembrie ale anului trecut și ale acestui an, cu siguranță că nu am mai fi avut acum aglomerația pe secțiile ATI. Și asta pentru că varianta Alpha a virusului Covid a fost mult mai slabă și sezonul cald ar fi ajutat la o trecere ușoară prin boală. Între timp, varianta Delta s-a updatat și a devenit mult mai virulentă.

Când medicul român Oana Mihaela Secară a spus, mai pe la începutul pandemiei, că nimeni nu va scăpa fără să treacă prin boală, mulți s-au revoltat. Același lucru l-a spus, ulterior, și comunitatea științifică internațională, deși vorbim despre noțiuni elementare în manifestarea unui virus care se transmite pe cale aeriană. Important era însă să decizi când lași lumea să se infecteze. Mai devreme sau mai târziu? Suedia a ales să facă acest lucru de la început și nu a greșit, reducând, astfel, la minimum numărul deceselor. Celelalte țări, deși nu toate, au ales să impună restricții, care mai de care mai aberante.

Restricții a impus și Guvernul României, exact când nu trebuia, inducând, ca bonus, și groaza în mințile oamenilor. Dacă ne-ar fi lăsat să ne imunizăm natural în cele două sezoane calde pe care le-am traversat, alta era acum situația. Acum însă autoritățile se miră că mor mai mulți. Evident că mor, pentru că varianta Delta a devenit mai virulentă atunci când a ajuns și în România, iar cei care nu au trecut prin boală, fie ei vaccinați sau nevaccinați, sunt acum răpuși de virus. ”Sunt foarte mulți pacienți care decompensează pe alte patologii. Și înainte aveam, în lunile octombrie și noiembrie, decompensări pe toate patologiile, în special neurologice și cardiovasculare, dar și pe boli respiratorii vechi. Peste acestea se suprapune această pneumonie, care, pe măsură ce sezonul rece își face simțită prezența, organismul se apără din ce în ce mai puțin și avem aceste cazuri, la persoanele care nu au trecut prin Covid. Cele mai mult cazuri grave le avem la persoane cu vârste de peste 80 de ani și este aproape o regulă să pierdem acești pacienți care se internează cu insuficiență respiratorie”, ne spune dr. Oana Mihaela Secară.

Organismul se apără mai greu

Varianta Delta și-a mai dezvoltat niște factori de virulență și este clar că gravitatea cazurilor, pe măsură ce variantele se dezvoltă, crește, atrage atenția dr. Oana Mihaela Secară. În opinia acesteia, în fața variantei Delta, organismul se apără mai greu, dar persoanele care au trecut prin boală au un răspuns bun. ”Sunt mai multe cazuri acum față de luna octombrie a anului trecut pentru că varianta este mai virulentă și găsește organisme care nu au imunitatea formată de trecerea prin boală. De exemplu, prima variantă a virusului nu reușea să infecteze, dintr-o familie, pe toată lumea, dar Delta reușește. La prima variantă, simptomatologia avea și atunci un moment critic, dar se trecea mai ușor peste el. Acum, Delta are un factor de virulență în plus și organismele care nu au trecut prin boală se confruntă acum cu un virus mult mai puternic decât era toamna trecută. Este evident că era mai bine să treci prin virus la prima variantă a acestuia și în sezonul cald, asta am tot repetat de la început, deși poziția mea a părut un pic fatalistă. Am spus că toată lumea va intra în contact cu virusul. Suntem în fața unui virus care nu permite crearea unui vaccin eficace. Faptul că restricțiile nu pot opri boala iarăși nu este abdicare de la prevenție, dar trebuie să recunoaștem fățiș că, indiferent de restricții, toată lumea va intra în contact cu virusul”, ne spune dr. Oana Mihaela Secară.

Vaccinați și nevaccinați, în secțiile ATI

Există și vaccinați și nevaccinați la ATI și se înregistrează decese la ambele categorii, susține dr. Oana Mihaela Secară, care arată că nu se poate face acum o statistică exactă, pentru că sunt mulți vaccinați care au trecut și prin boală. ”Abia pe la sfârșitul lunii noiembrie vom avea o imagine mai aproape de realitate. Încă mai sunt oameni care nu au trecut prin boală, atât vaccinați, cât și nevaccinați. La persoanele care au trecut prin boală, reîntâlnirea cu alte variante ale virusului înseamnă forme asimptomatice sau foarte ușoare ale bolii”, ne-a precizat dr. Oana Mihaela Secară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *