fbpx
ECONOMICNOUTATIPOLITICA

MIZERABILI! PSD taie banii de la copiii orfani

Bursa socială a ajuns să fie condiționată de venit

F42O8PcWgAAjsKC

Un act pus în dezbatere publică de Ministerul Educației prevede că un copil orfan de un singur părinte trebuie să dovedească că este suficient de sărac pentru a merita bursă socială. Este introdusă o limită de venit, de un salariu minim pe economie de membru de familie. În plus, în metodologia-cadru de acordare a burselor pentru viitorul an școlar, termenul de orfan nu mai apare deloc.

Noua meteodologie publicată de Ministerul Educației pentru acordarea bruselor în acest an școlar, care urmează să înceapă la data de 11 septembrie, naște mai multe controverse și ridică semne de întrebare pentru copiii care sunt vizați de posibilitatea acordării burselor.

În anii trecuți, copiii care aveau un părinte decedat beneficiau de bursă socială. Acum, vor lua bursă elevii care au ambii părinți decedați, iar cei cu un singur părinte decedat trebuie să facă dovada faptului că, la nivelul familiei monoparentale, venitul este mai mic sau egal cu venitul minim pe economie.

În aceste condiții, câteva semne de întrebare și acuze care au fost ridicate în legătură cu aceasta metodologie ar fi faptul că Ministerul încearcă să facă economie atacând tocmai acești copii care au nevoie de spriin și care ar trebui să primească burse sociale.

Până în acest moment nu este clar dacă Ministerul Educației va revizui sau nu această prevedere. Metodologia este în dezbatere publică până la data de 4 septembrie.

Însă aceasta nu este singura problemă legată de bursele școlare. În privința burselor de merit, metodologia spune că 30% din colectivul unei clase ar urma să le primească, în ordinea descrescătoare a mediilor. De asemenea, dispar bursele de studiu, ce puteau fi acordate ca un sprijin pentru a încuraja copiii care veneau din medii defavorizate sau care aveau situații financiare unde statul ar fi putut interveni pentru a putea compensa.

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.