Miting pentru AUTONOMIE la Targu Mures. Imbranceli cu jandarmii si steaguri secuiesti capturate de romani (FOTO+VIDEO)

07

Aproape 4000 de persone au manifestat luni în Târgu Mureş, cerând autonomia aşa-zisului “Ţinut Secuiesc”. Acţiunea a fost organizată de formaţiunile radicale maghiare iar printre participanţi s-au numărat preşedintele partidului Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, al PPMT, Toro Tibor, al Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, precum şi primarii din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Covasna, Mureş şi Harghita.

Deasemenea, la manifestaţie au mai participat reprezentanţi ai organizaţiilor “Tinerii din cele 64 de Comitate” (HVIM), Garda Maghiară (o organizaţie interzisă în Ungaria), dar şi reprezentanţi ai Cataluniei, Poloniei şi Turciei.

Acţiuni similare au avut loc şi la Budapesta, dar şi în Istanbul, manifestaţia din Turcia fiind organizată de gruparea naţionalistă “Lupii cenuşii”, cu care Jobbik întreţine relaţii de colaborare.

v

Vona Gabor, liderul Jobbik, în mijlocul manifestanţilor de la Târgu Mureş

Acţiuni similare au avut loc şi la Budapesta, dar şi în Istanbul, manifestaţia din Turcia fiind organizată de gruparea naţionalistă “Lupii cenuşii”, cu care Jobbik întreţine relaţii de colaborare.dsds

Miting antiromânesc în faţa reprezentanţei diplomatice din Istanbul

Participanţii la manifestaţia din Târgu Mureş au afişat mai multe pancarte, inscripţionate în limba română, maghiară sau engleză cu mesajele “Autonomia Ţinutului Secuiesc, o promisiune nerespectată din 1918″, “Vrei autostrăzi? Alege autonomia”, “Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă” sau “Transilvanie liberă, ţinut secuiesc autonom”.

dsds

“Accentuăm din nou: autonomia teritorială a Ţintului Secuiesc nu lezează integritatea teritorială şi suveranitatea Româniai, nici interesele locuitorilor români din regiune şi nici Constituţia României. Solicităm ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune de dezvoltare distinctă, solicităm garantarea prin lege a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, solicităm ca autorităţile române să înceteze de îndată lupta împotriva simbolurilor secuieşti, hărţuirea şi ameninţarea secuilor şi maghiarilor, dar şi ca guvernul să înceapă dialogul referitor la statutul Ţinutului Secuiesc”, a spus la finalul manifestării, preşedintele Consiliului Naţional al Secuilor, Izsak Balasz.

unguri-jandarmi

După citirea unei proclamaţii autonomiste, preşedintele CNS a îndemnat manifestanţii să se deplaseze pe trotuar spre centrul municipiului, “la o plimbare”. Participanţii au pornit astfel în marş strigând “Hungaria”, “Să piară Trianonul” şi “Autonomia”. Deşi mitingul iniţial fusese autorizat, nu acelaşi lucru s-a putut spune şi despre acest marş provocator. Astfel, îndemnaţi de liderii lor, extremiştii maghiari s-au îmbrâncit cu jandarmii români care au încercat să împiedice desfăşurarea acţiunii ilegale. Radicalii unguri i-au lovit pe jandarmi, i-au înjurat şi au intrat pe şosea, printre maşinile care încercau să nu-i lovească. Cu greu au fost calmate spiritele şi situaţia nu a degenerat mai mult.

steag-secui-ars

Ca răspuns la aceste provocări, câţiva tineri români au dorit să acţioneze şi să răspundă radicalilor maghiari. Astfel, după terminarea marşului ilegal, au fost capturate şi incendiate mai multe steaguri secuieşti. Sursa: FrontPress.ro

sa

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
ROMAN Minoritar in s
ROMAN Minoritar in s
6 ani in urma cu

Limba română o duce greu, valorile și simbolurile românești o duc greu in asa-zisul Tinut Secuiesc. Dacă legea spune că la biroul de relații cu publicul trebuie să se vorbească și în limba minorității, astăzi s-a ajuns la următorul fapt: nu există nici un angajat român în primării. Românii sunt minoritari în această zonă, nu au niciun cuvânt de spus, în timp ce maghiarii controlează practic toată administrația, și nici vorbă să ne dea măcar jumatate din drepturile pe care le au ei, ca minoritate națională. Toate drepturile lor de minoritari le-au transformat aici în privilegii. Este un permanent dispreț față de însemnele statului român.

Nu vin niciodată la sărbătorile românești, nici măcar la Ziua Națională. La întâlnirile și taberele lor se intonează la început imnul Ungariei și niciodată cel românesc. Steagul Ungariei si cel al Tinutului Secuiesc sunt arborate pe institutiile administrative. Cu siguranță nu le aud cei care comentează de la cele sute de kilometri depărtare, din Capitală, care atunci când vin în Harghita, Covasna şi Mureş o fac să se îmbrățișeze cu liderii maghiari, vorbind la rândul lor despre așa-zisul Ținut Secuiesc. Marea problema e ca se apropie 15 martie, ma gandesc cu teama si groaza ce marsuri vor fi din nou, ca vor cere vesnica autonomie, vor defila prin oras cu steagurile Ungariei si cel al ,,Tinutului Secuiesc„, vor scanda lozinci anti-românești ”Ținutul Secuiesc nu e România”, ”Musafirule, pleacă”, ”Străinilor, plecați acasă” (musafirii și străinii suntem, noi românii), și ”Hai Ungaria!”. As dori sa vada si simta tot romanul din tara ce simtim noi in acele momente. Noi romanii din aceasta zona dorim doar sa fim auziti.

ionut
ionut
4 ani in urma cu

ai perfecta dreptate…suntem minoritari…in tara noastra…si deja se vede ce drepturi minoritare se bucura romani..din harcov…doamne fereste sa aaiba autonomie..sa vezi ce curatenie o sa fie romani si tigani..expulzati.automat…..ar trebui luata atitudine fata de extremisti si antiromani..dar nimeni nu se baga aici…asteapta ..sa fie casapiti oameni si dupa aia se baga ?…autoritatile..rusine

Doina
Doina
4 ani in urma cu

Ungaria xenofoba , prin partidului Jobbik instiga la dusmanie si ura iar organizatiile gen “Tinerii din cele 64 de Comitate” (HVIM), Garda Maghiară (o organizaţie interzisă în Ungaria) sunt pusi numai pe rele, asmutesc populatia la ura rasiala, tot asa cum asmuteau Nazistii spiritele in Germania si Europa acum 80 de ani.. Din propria experienta am constatat ca nu exista hărţuire şau ameninţare la adresa secuilor şi maghiarilor din partea romanilor, ci faptele sunt exact invers, respectiv, romanii sunt persecutati, hartuiti si izgoniti. Daca trece un roman ca turist ce nu vorbeste maghiara prin zona, nu i se raspunde la magazine sau alte locuri publice sau sunt injurati. Asta este un comportament titpic neofascist, care in Europa este interzis ca si organizatiile fasciste, cum este si Garda Maghiară o organizaţie interzisă.
Dar ce cautau polonezii si turcii in formula respectiva. Poate respectivii turci vor sa le dea autonomie Kurzilor pe teritoriul Turciei? Dar asta ar fii correct s-o faca la fata locului, nu in Romania.