Ministerul Sănătații: Copilul care a murit după o anestezie generală într-un cabinet stomatologic a fost sedat cu cocktail de medicamente

La Piteşti au loc anchete multiple după tragedia în care un copil a murit după o anestezie într-un cabinet stomatologic privat. Cazul este în atenţia Ministerului Sănătăţii.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că micuţul ar ar fi fost sedat cu „un cocktail de medicamente ce conţinea pro-pofol şi ketamină. Substanţele ar fi trebuit să fie folosite doar într-un spital în care există şi secţie de terapie intensivă” potrivit Digi24.

În după-amiaza zilei de miercuri, micuţul a făcut stop cardiac şi nu a mai răspuns la manvrele de resuscitare, declarându-se decesul.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie a schimbat ulterior înacararea juridică a cercetărilor în cazul copilului căruia i s-a făcut rău după o anesteze generală în cabinetul Teddy Care din Piteşri în ucidere din culpă.

Şi colegiul Medicilor din Argege îl cercetază disciplinar pe medicul care i-a făcut copilului anestezia generală

Amintim că Direcţia de Sănătate Publică Argeş a amendat marţi clinica privată cu 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizaţia de funcţionare.

Verificările iniţiate după incident au stabilit că respectivul cabinet stomatologic nu avea voie să efectueze, conform autorizaţiei de funcţionare, anestezie totală pentru că unitatea nu avea o secţie ATI.

“La noi s-au realizat peste o sută de tratamente prin analgosedare”

Constatările DSP contrazic precizările clinicii private, care, într-un comnicat de presă a arătat că unitatea este autorizată de Ministerul Sănătăţii pentru realizarea acestui tip de tratament.

„Tratamente prin analgosedare se desfăşoară fără probleme în clinica noastră din anul 2018, de când am început colaborarea cu medicul primar anestezie şi terapie intensivă (…), iar până în acest moment, la noi s-au realizat peste o sută de tratamente prin analgosedare, de fiecare dată fără incidente. Tehnica este, de altfel, folosită curent şi în alte clinici stomatologice atât în Piteşti, cât şi în ţară”, precizează comunicatul Clinicii Teddy Care.

Copilul nu era pentru prima dată în această clinică. La un consult efectuat luna trecută în aceeaşi clinică, s-a constatat că avea nevoie de obturaţii cu tratamente de canal şi obturaţii simple.

Reprezentanţii clinicii susţin că părinţii ar fi optat pentru varianta analgosedării: „părinţilor li s-a recomandat să încerce totuşi tratarea clasică, chiar dacă exista posibilitatea ca tratamentele să dureze mai mult şi rezultatele să se lase aşteptate. Părinţii au optat însă pentru analgosedare deoarece ştiau de existenţa acestei opţiuni de la fratele mai mare al copilului, căruia i se efectuaseră anterior tratamente dentare sub analgosedare în clinica noastră”.

Miercuri seara, la scurt timp după moartea băieţelului în vârstă de 4 ani şi 8 luni, activitatea Clinicii Teddy Care a fost suspendată. Măsura DSP se referă exclusiv de cabinetele pentru copii, căci în aceeaşi clădire funcţionează şi cabinete stomatologice pentru adulţi care aparţin aceleiaşi companii de care aparţine clinica şi care nu sunt afectate de decizia DSP.

loading...
Loading...
   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *