MILIOANE DE ROMANI SUNT VIZATI. Doar aceste perioade vor fi considerate vechime în muncă!

Doar anumite perioade vor fi considerate vechime în muncă, asta au decis senatorii, luni, când au votat noua Lege a Pensiilor. Potrivit proiectului, doar perioadele în care au fost plătite contribuţiile pentru pensii (CAS) vor fi considerate stagiu de cotizare.

În prezent, plata acestor contribuţii îi revine angajatorului. Angajaţii trebuie să verifice dacă angajatorii respectă aceste obligaţii.

„Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte”, scrie în proiectul legii pensiilor.

În prezent, legea spune că: „perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc”.

Concret, legea actuală ia în calcul şi perioadele în care s-a datorat CAS, deşi nu a fost plătită.

Citiți și:  Anunț oficial de ultimă oră. Este vorba despre ALOCATII si PENSII

Din 2021, când noua Lege a Pensiilor va intra în vigoare, vor fi luate în calcul doar perioadele pentru care s-a achitat CAS.

„Am ajuns în situaţia în care anul trecut, înainte de transferul contribuţiilor, am avut 2 milioane de persoane care nu aveau plătite contribuţiile către bugetul de asigurări sociale. De fiecare dată exista deficit pe fondul de pensii şi statul trebuia să completeze aceste sume (…) Fac o precizare, pentru ca oamenii să nu se sperie. Ce se întâmplă cu cei care au lucrat în firme de stat şi private care nu au avut contribuţiile plătite de-a lungul anilor. Am spus că până în 2021, legea acţionează ca până acum, în sensul că chiar dacă nu s-au plătit aceste contribuţii şi doar s-au datorat, nu e afectat salariatul, i se va lua în calcul vechimea la pensie. După 2021, toată lumea va trebui să aibă contribuţiile datorate şi plătite, ca să i se recunoască vechimea la pensie. Dacă nu, nu va mai beneficia la pensie de calculul anilor pentru care nu s-au plătit contribuţiile respective (:..) De acum încolo, ne vom asigura că angajatul poate intra pe site-ul Casei, să vadă numărul de puncte acumulate şi dacă banii de contribuţii sunt plătiţi de angajator. Atunci pot interveni instituţiile statului, care vor penaliza angajatorul, inclusiv din punct de vedere penal”, spunea fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Citiți și:  Anuntul momentului despre pensii! Decizia e definitivă

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile