Milioane de pensionari, în alertă! Ce se va întâmpla cu pensiile lor din 2019

Pensiile a milioane de oameni sunt în joc! Totul este prevăzut într-un proiect de lege care arată că pensionarii din sistemul public, dar și din cel militar, care au pensii mici, vor beneficia de o indemnizație socială pentru pensionari.

Potrivit proiectului, valoarea pensiei minime va rămâne constantă în primle luini din 2019. Din septembrie se vor schimba lucrurile.

Totul este prevăzut într-un proiect de act normativ transmis redacţiei avocatnet.ro de către Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi care, potrivit acesteia, ar putea fi adoptat chiar în această săptămână de Executiv.

Este vorba despre proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

Astfel, începând cu 1 septembrie 2019, pensia minimă garantată se va majora cu 10% şi va ajunge la valoarea de 704 lei. Tot actul normativ prevede că, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2019, indemnizaţia socială pentru pensionari va rămâne la valoarea din prezent, şi anume nivelul acesteia se va menţine la 640 de lei, urmând ca apoi să se majoreze. Valoarea actuală a indemnizaţiei sociale pentru pensionari este utilizată începând cu 1 iulie 2018.

Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizaţiei sociale pentru pensionari, pot beneficia de “indemnizaţia socială pentru pensionari, pensionarii sistemului public de pensii şi pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament şi promulgat de preşedinte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *