Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
NATIONALNOUTATISTIRI

Mihai Gotiu, autorul volumului „Afacerea Rosia Montana”, cercetat penal de Politie

Colaboratorului Voxpublica Mihai Goţiu i s-a întocmit dosar de cercetare penală sub acuzaţia de instigare publică. Jurnalistul apreciază acest demers ca fiind un abuz şi o tentativă de indimidare, care vine în continuarea altor incidente din ultimele săptămâni, după lansarea cărţii Afacerea Roşia Montană.

La sfârşitul săptămânii trecute, jurnalistul Mihai Goţiu a fost audiat în calitatea de făptuitor de Poliţia Cluj-Napoca, în urma unei plângeri penale în care este acuzat de instigare publică. „Nu mi-a venit să cred că Mihai Goţiu a fost chemat la poliţia din Cluj ca autor al unei „instigări publice”. Cînd am aflat de la cineva că poliţia l-a invitat pe Goţiu la cercetări, am crezut că e un zvon. Apoi am citit postarea de pe Voxpublica a jurnalistului acuzat de instigare”, scrie Cristian Teodorescu, pe Voxpublica.

„Nu e zvon, poliţia a dat curs unei reclamaţii împotriva lui Goţiu. Cum vine asta? Dacă jurnalistul Mihai Goţiu protestează, public, împotriva afacerii de la Roşia Montană, fie în scris, fie oral, îl anchetăm la poliţie ca „instigator”? Instigator la ce? S-a întîmplat ceva ilegal la Roşia Montană sau la Cluj din cauza lui? S-a spart vreun geam, s-a luat lumea la bătaie cu jandarmii? Sau e de vină Goţiu din Cluj că la Bucureşti a fost spartă luneta maşinii ministrului Culturii? Ori te pomeneşti că roşiile cu care nişte protestatari din Cluj nu şi-au nimerit ţinta, pe acelaşi ministru al Culturii, Daniel Barbu, au fost aruncate la instigarea lui Goţiu?”, mai scrie Cristian Teodorescu.

„Acest şir de abuzuri (împotriva cărora mă voi apăra în justiţie) nu mai reprezintă un simplu exces de zel, ci o acţiune clară de intimidare, atât a mea, cât şi a altor persoane care şi-au exprimat public dezacordul faţă de distrugerea programată a Roşiei Montane (nefiind, de altfel, singura persoană împotriva cărora au fost iniţiate asemenea demersuri – procese verbale de contravenţie, legitimări aleatorii, sesizări penale)”,  arată şi Mihai Goţiu, pe Voxpublica.

„Celor care se află pentru prima dată într-o astfel de situaţie ţin să le transmit că nu au de ce să sperie. Ca jurnalist de investigaţie am mai fost supus unor astfel de presiuni – sesizări penale şi chiar procese în instanţă. În cele mai multe situaţii soluţia a fost NUP (neînceperea urmăririi penale), iar în cazurile în care s-a ajuns la proces am câştigat de fiecare dată. Singurul incovenient e disconfortul creat de pierderea timpului cu declaraţiile, audierile şi eventualele procese. Dar să trăieşti zi de zi cu teama de a nu-ţi exprima public opiniile şi punctele de vedere şi de a nu-ţi apăra drepturile din cauza unor eventuale repercusiuni e un disconfort incomparabil mai mare”, mai scrie autorul.

În ciuda acestor acţiuni, Mihai Goţiu şi-a continuat turneul de lansare a cărţii. „Spaţiile RYMA din Alba Iulia au fost neîncăpătoare, duminică, 1 Decembrie, la lansarea cărţii Afacerea Roşia Montană, de Mihai Goţiu, apărută la Editura Tact în această toamnă. Peste două sute de oameni din Alba Iulia, Cluj, Bucureşti, Sibiu, Braşov, Roşia Montană, Câmpeni, Deva, Sibiu, Piteşti, Timişoara, Constanţa şi Moşna au venit să se întâlnească cu jurnalistul care a investigat timp de 11 ani cazul Roşia Montană. Prezentatorii cărţii, Horia Ciugudean, Cornel Vîlcu şi Ioan Pop Curşeu, au subliniat eforturile lui Mihai Goţiu pentru documentarea subiectului, dar şi presiunile şi intimidările la care a fost supus în tot acest timp, dar şi după apariţia cărţii”, se arată într-un comunicat al Editurii Tact, unde a apărut cartea. În semn de solidaritate cu Mihai Goţiu, dar şi cu alţi cetăţeni cărora li s-au întocmit dosare de cercetare penală, cei prezenţi la lansarea de la Alba Iulia au scandat „Făptuitorii! Făptuitorii!”.

După prima lansare a volumului Afacerea Roşia Montană, la Cluj, pe 16 noiembrie 2013, Mihai Goţiu a avut parte de mai multe incidente: i-a fost spartă maşina, a fost interpelat public de către angajaţii companiei RMGC, a fost legitimat de jandarmi şi ameninţat cu reţinerea după lansarea de Braşov şi i s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru „instigare publică” la Cluj.

Turneul de promovare a cărţii Afacerea Roşia Montană continuă în această săptămână cu lansări la Câmpeni, Deva, Arad, Timişoara şi Sibiu. Cartea este disponibilă în lanţurile de librării Cărtureşti, Librarium, Humanitas, Alexandria şi Bookcorner, precum şi online, pe site-ul Editurii Tact.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Articole conexe

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.