Mega-scandal la Guvern. Acuze GRELE pentru un ministru

Partidul Național Liberal (PNL) primește o nouă lovitură de imagine în plină campanie electorală. Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor în Guvernul Orban, este acuzat de ‘plagiat grosolan’, acesta a copiat chiar și o greșeală.

Mai multe pagini din lucrarea de doctorat a ministrului Mediului, Costel Alexe, sunt plagiate dintr-un studiu și o carte apărute anterior susținerii tezei. Sursele nu apar nici la nici la note de subsol, nici în bibliografie. Într-un caz, Alexe a preluat un fragment cu tot cu o greșeală de tehnoredactare. Liderul informal al PNL, președintele Klaus Iohannis, declara, anul trecut, la Timișoara: „Dacă despre un politician apare discuția că a plagiat, el pleacă din politică”, conform celor de la reporteris.ro.

Sursa: studiu finanțat de Uniunea Europeană
Costel Alexe și-a susținut teza în domeniul Geografie în septembrie 2012, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Titlul lucrării a fost „Clima și topoclima Municipiului Iași și a ariei metropolitane”, iar coordonator științific – profesorul universitar Liviu Apostol.

Pagini întregi din teză provin dintr-un studiu publicat, cu cinci luni mai devreme, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană al Fundației Corona din Iași. Este vorba de „Studiu științific de evaluare a stării de conservare a speciei și habitatelor din situl Natura 2000 ROSCI0221 Sărăturile din Valea Ilenei”. Autorii, Costică Mihai și Constantin Cristian Stoleriu, sunt doi universitari din Iași care au întocmit acest studiu în cadrul unui contract atribuit de Fundația Corona. Studiul era necesar elaborării planului de management pentru situl aflat lângă Iași. O bună parte din acest document se regăsește în teza susținută ulterior de Costel Alexe, fără ca acesta să îl menționeze în doctoratul său.

Cuvântul „anticilonului” apare scris în textul original (în loc de „anticiclonului”) și tot așa a fost preluat și în doctoratul lui Costel Alexe
Niciunul dintre autorii de mai sus, inclusiv Alexe și conducătorul său de doctorat, nu a dorit să comenteze situațiile descoperite de Reporter de Iași. Costică Mihai a menționat doar atât: „Pasajele pe care mi le-ați arătat sunt identice, dar acea parte din studiul nostru a fost redactat de colegii de la Facultatea de Geografie. Eu sunt cadru universitar la Biologie. Nu am nicio explicație la situația creată”.

Constantin Stoleriu, celălalt autor al lucrării plagiate, este într-adevăr la Facultatea de Geografie dar n-a vrut să facă nicio declarație.

Un alt autor din care a preluat Alexe, fără preluarea sursei, este Mihai Ciprian Mărgărint care a scris cartea „Utilizarea teledetecției în studiul geografic al teritoriului județului Iași”, volum apărut în 2010. De la acesta, Alexe s-a inspirat prin copierea unor fragmente din partea teoretică pe care a prelucrat-o, existând, însă, cuvinte și formule ce indică, indubitabil, că au fost luate de la Mărgărint.

Sursa: bugetul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *