Medicii de familie se retrag din campania de vaccinare

dr.Angela Mazdrag: ”Să vină domnul Gheorghiță și Andrei Baciu, să vaccineze ei!”

Pentru că Guvernul nu a emis nici măcar modele de contract pentru cei care prestează servicii de imunizare a populației, medicii de familie și asistentele s-au trezit că lucrează la negru. Mulți dintre ei au anunțat că nu vor să-și asume responsabilitățile și nici amenințările cu anchetele penale și că se vor retrage din centrele de vaccinare.

Deși campania de imunizare a început din 15 ianuarie, medicii de familie din centrele de vaccinare nu au nici acum vreun contract încheiat cu autoritățile, trezindu-se în situația absurdă de a lucra fără forme legale. ”Lucrăm la negru, acesta este adevărul. Și eu sunt disperată pentru că noi, cei care am acceptat să coordonăm centrele de vaccinare, suntem în situația în care nu avem decizie pe aceste funcții, nu putem să obligăm asistentele să vină în ture, pot lipsi când doresc, pentru că, neavând contract, nu le poate trage nimeni la răspundere, medicii școlari s-au angrenat parțial, dar ei oricum într-o săptămână și ceva se întorc la școli. Și, colac peste pupăză, Inspecția Sanitară de Stat și Ministerul Sănătății au început controalele în aceste centre. Să controleze avizele de funcționare, dacă au ce le trebuie, să controleze dacă avem hârtie igienică, dacă ținem mopul unde trebuie. Dar aceste centre au fost făcute pe repede înainte, în niște spații care în niciun caz nu sunt destinate pentru așa ceva, că nu sunt unități sanitare. Noi ne-am întâlnit azi cu prefectul județului Buzău și cu primarul și le-am explicat clar că nu avem decizii pe aceste posturi, deși trebuie să manageriem activitatea asistentelor și folosim un număr mare de flacoane, inclusiv vaccin pentru cei care pleacă cu unitățile mobile. Eu nu pot să-mi asum această responsabilitate în lipsa unui act din care să rezulte că eu trebuie să vaccinez, iar la sfârșit să și răspund. Pentru o doză pe care o administrez altfel decât vrea domnul Gheorghiță poți fi anchetat penal”, ne-a declarat dr. Angela Mazdrag, președintele Uniunii Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (UNPMF).

Ministerul nu are soluții
Medicilor li s-a comunicat că Ministerul nu are nicio soluție și că este aceeași situație în toată țara. ”Este clar că acești oameni nu vor să ne plătească pentru vaccinare. Le-am spus să-și găsească alt coordonator pentru că eu nu mai stau. Eu astăzi mă duc la centru și îmi fac inventarul, rezolv lista pe care mi-au trimis-o de la Minister, cu niște persoane care zic ei că nu știu de ele, că nu ar fi trebuit să fie vaccinate. Avem medici care deja au plecat și probabil zilele acestea ne retragem toți. Eu așa ceva nu fac și cu amenințarea pușcăriei nu stau. Să vină domnul Gheorghiță și Andrei Baciu, să vaccineze ei”, ne-a mai spus președintele UNPMF, dr.Angela Mazdrag. Ulterior, prefectul județului Buzău a comunicat medicior că astăzi (vineri) ar urma să apară în Monitorul Oficial un act normativ care să reglementeze problema contractelor, însă acesta ar viza doar contractele cu unitățile sanitare, nu și cu autoritățile locale, conform discuțiilor purtate de medicii de familie cu cei din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătăate.

Nu ai adresă de mail, nu te poți vaccina
O altă problemă semnalată de Uniunea Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a fost imposibilitatea înscrierii în platforma de vaccinare a vârstnicilor din cămine și a celor din mediul rural, pe motiv că aceștia nu au adresă de mail. ”Au început să sune cei de la minister pentru vaccinări care, din punctul lor de vedere, nu figurează pe platformă, în contextul în care, în prima zi, platforma nu a funcționat, în contextul în care în momentul ăsta sunt oameni care vin cu hârtia în mână că au avut programare, dar pe platformă noi nu-i găsim, în contextul în care noi pe platformă nu putem să băgăm pacienții care nu au adresă de mail. Tataia din vârful dealului nu are adresă de mail, iar pe cei care sunt în centrele sociale nu am putut să-i înregistrăm pentru că nici ei nu au avut adresă de mail. Am băgat adresa de mail de la centru, la câțiva a mers, dar la alții nu s-a mai putut și atunci am făcut diverse artificii, să scriem cu alte litere, ca să putem să băgăm pacienții”, ne-a mai precizat președintele Uniunii Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie dr. Angela Mazdrag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *