Medic/ Scenariu de coşmar în România: putem ajunge exact ca în tragedia italiană!


Un medic binecunoscut, ce lucrează la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, trage un semnal de alarmă privind un eventual scenariu la care s-ar putea ajunge şi în România, dacă lucrurile continuă să se înrăutăţească cu noul coronavirus. Ce se va întâmpla când sistemul sanitar nu va mai face faţă?

Sistemul de sănătate din România ar putea intra în colaps şi nu va mai putea gestiona situaţia îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, ajungându-se la o situaţie similară cu “tragedia italiană”, avertizează Radu Ţincu, medic primar la Terapie Intensivă, secția Toxicologie a Spitalului de Urgență Floreasca.

Medicul a criticat şi întârzierea cu care reacţionează oamenii politici şi spune că actele normative trebuie emise atunci când încă pot produce un efect. Radu Ţincu a vorbit şi despre modalităţile cele mai eficiente de protecţie în acest moment, în lipsa unui vaccin.

“Ca profesioniști în sănătate nu putem decât să analizăm pandemia de coronavirus, să elaborăm anumite măsuri și să le înaintăm lor pentru a fi puse într-o formă juridică, care să fie și constituțională și în concordanță cu legislația românească.

Și la începutul pandemiei am avut o contaminare masivă în unele spitale, pentru că metodologia de testare a pacienților era mult defazată de evoluția pandemiei. Oamenii politici trebuie să înțeleagă că pandemia nu ține cont de disputa politică și își va continua cursul firesc. Dacă nu reușim să ne ținem după pandemie și să emitem aceste acte normative atunci când mai produc un efect, e posibil să le emitem ulterior degeaba.

În absența unui vaccin, singura posibilitate de a ține sub control pandemia e reprezentată de cele 3 măsuri simple, unele de bun simț: a nu sta îngrămădiți, a purta masca și a avea o igienă riguroasă a mâinilor. În absența acestor măsuri, pandemia evoluează”, a declarat medicul de la Spitalul Floreasca pentru Digi24.

“Un pacient care ajunge în ATI are un procent de mortalitate de peste 75-80%”
Radu Ţincu spune că sistemul medical românesc nu este în colaps în acest moment, la fel cum a precizat şi ministrul Nelu Tătaru, dar această posibilitate există. El a explicat şi care este “scenariul de coşmar”.

“Sistemul nu e în colaps și nici nu ne dorim. Dacă va fi în colaps, vom asista la tragedia italiană, dar aceea în care sistemul de sănătate publică nu poate răspunde ca cel italian.

Scenariul de coșmar e legat de secțiile de Terapie Intensivă. În Italia, o mare parte din procentul de mortalitate nu a fost generată de agresivitatea virusului, a fost determinată de incapacitatea secțiilor ATI de a acorda asistență pacienților în stare gravă.

Un pacient care ajunge în ATI are un procent de mortalitate de peste 75-80%. Ai nevoie de terapie intensivă, super eficientă, de un personal medical antrenat, odihnit. Toți colegii lucrează la foc continuu, au obosit, sunt epuizați. A venit perioada de vară în care nu pot folosi aerul condiționat, pentru că nu știm cu siguranță dacă transmit sau nu virusul și stau 3-4 ore în combinezoane”, a indicat medicul Radu Ţincu, potrivit digi24.ro.

El a mai arătat şi că cei care au supravieţuit bolii nu au scăpat total de probleme, iar o parte din ei s-ar putea să nu se mai întoarcă la viaţa normală dinainte: “Odată ce dezvoltă o formă atât de severă, există riscul să moară, dar dacă ne uităm și la cei care au supraviețuit, va trebui să-i evaluăm pe termen lung, să vedem care sunt sechelele definitive. Afectarea pulmonară cronică e un element care ridică foarte multe semne de întreb la nivel internațional și o parte dintre pacienți e posibil să nu-și mai poată relua viață normală de după recuperare.”

Sursa; capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *