Măsuri EXCEPTIONALE obligatorii în sălile de judecată. Ce se intampla dacă ai proces


Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, marți, o serie de măsuri obligatorii, care vor permite instanțelor judecătorești să funcționeze normal, în condiții de siguranță în contextul pandemiei.

În primul rând, purtarea măștii va fi obligatorie pentru toată lumea care intră în sălile de judecată sau care circulă pe culoarele instanței, anunță CSM, în Hotărârea pe care a luat-o marți. Cei care nu se spun directivei, vor fi evacuați. Jandarmii de la intrarea instantelor pot interzice accesul persoanelor care prezinta simptome de infectare cu SARS-CoV-2.

Accesul în sala de judecată a participanților la procese va fi posibilă doar cu 10 minute înainte de începerea ședinței. Grefierul are obligația să ajungă în sală cu 15 minute înainte de ora stabilită pentru începerea ședinței. De asemenea, CSM recomandarea ca intrarea și ieșirea din sediul instanțelor să se facă pe căi separate de acces, pentru a limita interacțiunea persoanelor.

În ceea ce privește cauzele care nu sunt penale se recomandă, dacă este posibil, ca ședințele de judecată să se desfășoare în sistem de videoconferință. Depunerea de cereri, înscrisuri la dosar, de către părțile implicate, e recomandat să se facă prin poștă sau e-mail, evitând acest lucru în timpul ședinței de judecată.

Hotărârea CSM mai precizează că vacanța judecatorească în acest an se va înjumătăți și va avea, în mod excepțional, doar o lună, în intervalul 1 – 31 august. În rest, fără să perturbe activitatea instanțelor, magistrații își pot lua concediul de odihnă legal.

Sursa: evz.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *