Masura Ministerului de Interne luata contra Jobbik poate declansa un scandal international

jobbik03

Kisgyorgy Levente, candidatul Jobbik din Targu Mures, afirma ca, „din cate stie el”, masura MAI de interzicere a intrarii in tara a unor cetateni ungari din patru formatiuni nu este permisa de „legile Uniunii Europene” si spune ca poate declansa un scandal international.

Candidatul Jobbik din Targu Mures, a declarat vineri, ca reactie la masura Ministerului Administratiei si Internelor de interzicere a intrarii in tara a unor cetateni ungari din anumite formatiuni de extrema dreapta, inclusiv Jobbik, ca „dupa legile UE, asa ceva nu exista”.

„Din cate stiu eu, legile UE nu permit asa ceva. Eu zic sa asteptam numele ce le vor da autoritatile romane, care vor fi interzise. Sa vedem cum reactioneaza si Jobbik din Ungaria. Exista filiale Jobbik si in Romania, sa vedem – se interzic si comemorarile noastre? Spre exemplu, maine (sambata – n.red.) avem aprobata o comemorare la statuia lui Petofi Sandor din Targu Mures, pe teren public. Bine, se poate tine pe teren particular. Eu am si cetatenie ungara, deci am un statut interesant, pentru ca am domiciliul in Romania”, a spus Kisgyorgy.

Acesta a adaugat ca in urma masurii luate de MAI, poate sa iasa un scandal international, subliniind ca, pentru un diplomat, spre exemplu, „intre Romania si Ungaria granita practic nu exista”, intrucat pe acesta „nici granicerul, nici politistul nu-l opreste”.

Citiți și:  România vs Ungaria: „Câţiva tipi bruneţi, toţi fără mască, chiuiau şi dansau chiar sub ochii înţelegători ai poliţaiului”

Kisgyorgy a precizat ca deputatul Jobbik Szavay Istvan nu mai este in Romania, ci in Serbia, de o zi, iar presedintele partidului, Vona Gabor, a parasit tara imediat dupa „marsul secuilor” de la Targu Mures, din 10 martie.

„Scandalul acesta a facut foarte bine Jobbik”

„Scandalul acesta a facut foarte bine Jobbik, ne-au contactat in ultimele zile, din Ardeal si Ungaria, foarte multi simpatizanti, oameni care ne compatimesc. Eu zic ca in urma acestuia pierde Fidesz (formatiunea la putere in Ungaria – n.red.) si poate pierde si Guvernul roman, daca ajunge Jobbik la putere, chiar si in 2018, si Vona prim-ministru”, a apreciat Kisgyorgy.

Cu o zi in urma, deputatul in Parlamentul ungar Szavay Istvan declara, la Brasov, ca partidul Jobbik nu poate fi interzis in Romania pentru ca nu are filiale inregistrate aici, ci doar simpatizanti in opt judete ale tarii, si anume Bihor, Salaj, Satu Mare, Cluj, Mures, Covasna, Harghita si Maramures, care sustin interesele cetatenilor maghiari.

„Nu putem fi interzisi pentru ca nu avem filiale inregistrate, ci simpatizanti. Problema este o diversiune sau o carte nationalista”, afirma deputatul ungar.

Citiți și:  România vs Ungaria: „Câţiva tipi bruneţi, toţi fără mască, chiuiau şi dansau chiar sub ochii înţelegători ai poliţaiului”

Cetateni indezirabili pe teritoriul Romaniei

Autoritatile romane au decis nepermiterea intrarii in tara a unor cetateni ungari din patru formatiuni, inclusiv Jobbik, urmand sa fie facute demersurile necesare pentru ca acestia sa fie declarati indezirabili, a anuntat, vineri, purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

„In urma activitatii de evaluare a riscului la adresa ordinii publice si a securitatii nationale, in conformitate cu dispozitiile legale a legislatiei comunitare, autoritatile romane competente au luat decizia instituirii unor masuri preventive in vederea preintampinarii unor evenimente de natura a afecta ordinea publica si securitatea nationala.

Astfel, au fost instituite masura nepermiterii intrarii pe teritoriul Romaniei si s-a solicitat instantei competente declararea ca indezirabili pentru un numar de cetateni ungari, care desfasoara in tara noastra activitati cu caracter extremist in favoarea organizatiilor Noua Garda Ungara, Miscarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor si Jobbik”, a declarat Dajbog.

Despre acestia, a precizat purtatorul de cuvant al MAI, s-a stabilit „cu certitudine ca sunt implicati in activitati de natura a justifica masurile dispuse in conditiile legii”.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Antonescu Marian
Antonescu Marian
4 ani in urma cu

Va iesi scandal internationl oricum si in cazul lui,dar si se spune si se dov edeste daca Viktor Orban premierul Ungariei si serviciile de spionaj ungare sunt implicate in atentatul planuit sa aiba loc in mai multe localitati din Transilvania de 1 DECEMBRIE CU OCAZIA PARADELOR MILITARE Se pare ca exista o colaborare si cu oficialitati romanesti. Intrevad un scandl internationa in acest caz in care vor fi implicvatri si Gorge Soros,Laszlo Tokes ,lideri UDMR si chiar personaje din conducerea Romaniei.foste si actuale.