Masonii de la Rotary Club Buzau au amplasat statuia (copia) “Rugaciune” de Brancusi, in Cimitirul Dumbrava

brancusi_rugaciune_2014_NB_0003_637_477_100

Asa cum au spus, masonii de la Rotary Club Buzau au fost prezenti in Cimitirul Dumbrava pentru a admira noua copie a celebrei statui “Rugaciune” de Constantin Brancusi. Initial s-au salutat intre ei, in chipul specific semnelor masonice, apoi au tinut discursuri cu privire la insemnatatea acelei copii. Copia din bronz asezata pe soclul special facuta de marele artist roman era asteptata de multa vreme.

Dupa ce a fost atentionat de unii dintre cei prezenti, parintele Mihail Milea, prezent la inaugurare, nu si-a mai scos Epitrahilul pentru o slujba ci a ales sa rosteasca doar, alaturi de cei de acolo rugaciunea Domneasca – “Tatal Nostru”. Astfel au luat cuvantul mai multi membrii Rotary precum si viceprimarul Fanica Barla care in discursul sau a promis ca de data aceasta copia va fi pazita de camere de supraveghere moderne comandate chiar din Palatul Comunal. Problema este ca acest lucru se va face in aproximativ …o saptamana, pana atunci statuia ramanand aproape nesupravegheata. De asemenea trebuie spus ca statuia se misca destul de usor de pe soclu, fapt ce a produs destule zambete printre cei prezenti la…adunare.

Copia din bronz a celebrei statui, autorizata si agreata de criticii de arta din intreaga lume a fost realizata cu banii unui club de afaceri din Buzau. Reamintim ca prima copie a statui a fost furata de doua ori, o data în 1996, dar a fost recuperata dupa doi ani, si a doua oara în 2005, an dupa care nu a mai fost vazuta niciodata. Lucrarea originala se afla la Muzeul National de Arta din Capitala. „Rugaciunea” a fost realizata de Constantin Brancusi în 1910, ca parte a unui complex funerar închinat avocatului buzoian Petre Stanescu, la comanda sotiei acestuia.

(Lucrarile <strong>Rugaciune</strong> si Bustul Stanescu – Constantin Brancusi)

Au fost comandate de catre Eliza Seceleanu in 1907, indurerata de moartea sotului, Petre Stanescu. in 1914, Brancusi vine la Buzau, locuieste pe strada Pacii nr. 27 si instaleaza in Cimirul Dumbrava cele doua lucrari pe un soclu de piatra de Magura. Au fost preluate ulterior la Muzeul de Arta al Romaniei, in 1958 “Rugaciunesi in 1973 bustulPetre Stanescu`. in locul lor au fost instalate copii din bronz.

Istoria consemneaza faptul ca, inainte de Revolutie, comunistii au confiscat statueta pe care au inclus-o în Tezaur. O copie autorizata, din bronz, a ajuns pe soclul din cimitirul buzoian în 1974. Noua statuie a fost turnata în bronz la o firma din Arad si a costat în jur de 7.000 de euro. Banii au fost stransi în urma unui spectacol caritabil. Pentru a nu mai avea soarta primei copii, municipalitatea a dat asigurari ca se va ocupa de paza statuetei dupa ce aceasta va ajunge, din nou in cimitirul Dumbrava. Video: News Buzau / Articol de Bianca C. – Nationalisti.ro

loading...
Loading...
   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *