Masacrul de la Fantana Alba, un Katyn romanesc!

holocaust-sovietic

Marţi, 1 aprilir, se împlinesc 73 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă, unul dintre cele mai tragice masacre antiromâneşti din timpul celui de al Doilea Război Monial.

În 1 aprilie 1941, peste 3.000 de civili români de pe Valea Siretului care se îndreptau cu un steag alb şi icoane spre noile graniţe ale ţării, au fost seceraţi de mitralierele grănicerilor sovietici, în nordul Bucovinei, teritoriu ocupat de URSS. Aceştia încercau să se retragă din Bucovina de Nord, anexată de Armata Roşie, în teritoriile aflate sub control românesc.

troita-pentru-victime-fantana-alba

Troiţa ridicată la Mănăstirea Putna, în anul 2011, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Masacrul a fost provocat de faptul că în 28 iunie 1940, ca urmare a unui ultimatum adresat României de către Uniunea Sovietică, administrația civilă și militară a țării noastre a fost obligată să se retragă din Basarabia și din partea nordică a Bucovinei. Imediat, în haosul creat, sute de familii românești au încercat să treacă în Bucovina ce nu fusese anexată de sovietici, dar s-au lovit de refuzul noii autorități de la Moscova, care a dat ordin ca oricine se apropie de granița proaspăt trasată să fie executat fără somație. Acesta a fost practic contextul masacrului odios.

Victimele, printre care bătrâni, femei şi copii (unii încă sugari), au fost aruncate în gropi comune. Există mărturii conform cărora răniţii au fost îngropaţi de vii, alături de cei decedaţi.

Pentru a cinsti memoria celor ucişi în primăvara anului 1941, în fața Mănăstirii Putna a fost ridicată o troiță-monument.

Subiectul masacrului a fost tabu până la prăbuşirea regimului comunist. Cu toate acestea, nici în prezent Mosova nu îşi asumă atrocităţile şi susţine că totul a fost doar un incident legat de trecerea frauduloasă a frontierei, soldat cu doar 20 de victime recunoscute. Sursa: FrontPress.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *