Mărturiile CUTREMURATOARE ale unui deținut din Belarus: Forțele de ordine ne-au amenințat că ne ard de vii!

Peste 6.700 de persoane au fost arestate în Belarus în cursul săptămânii trecute în timp ce participau la prostele împotriva președintelui țării, Alexandr Lukașenko, ales pentru a șasea oară. În timpul reprimării violente din parte autorităților, un bărbat a fost ucis iar mii de persoane au fost bătute și traumatizate în centrele de detenție.

Protestele împotriva actualului președintele al Belarusului, care se află de peste două decenii la putere, au fost reprimate cu violență de către autoritățile din țară iar la televiziunea națională a fost difuzat un videoclip în care trei protestatari sunt întrebați dacă vor mai participa la astfel de manifestații iar unul dintre ei strigă „Nu mai fac!”. În imagini se poate observa cum cei trei fuseseră bătuți.

În cursul zilei de vineri, mai mulți manifestați care fuseseră reținuți au fost eliberați, iar unii dintre ei au povestit reporterilor BBC despre experiența traumatizantă prin care au trecut în centrele de detenție.

Mărturii șocante: Ne-a spus că dacă avea ordin să ne ardă de vii, o făcea

„Au început să mă tortureze. M-au întrebat cine a organizat demonstrațiile din stradă. M-au electrocutat de 10 ori în zona picioarelor, pe mâini și în piept. De fiecare dată când ne mișcam sau spuneam ceva, ne loveau cu bastoanele. Unul dintre polițiști ne-a spus: dacă aveam ordin să vă ard de vii, o făceam. Vă vine să credeți? Ne-a amenințat că ne arde de vii. Partea cea mai înfricoșătoare este că acești oameni nu au nicio limită. Așa înțelegi că nu ai absolut niciun drept, iar ei pot face orice vor. Este înfricoșător pentru că nu știm cum se vor încheia toate acestea. Durerea a fost cumplită. I-am implorat (n.r. pe polițist) să se oprească, dar continua să mă lovească”, a povestit un tânăr, care a ajuns într-un centru de detenție din Minsk, unde a fost bătut de forțele de securitate.

Manifestațiile continuă în orașe din întreaga țară

Sâmbătă, susținătorii opoziției s-au adunat pentru înmormântarea unui bărbat care a murit în timpul manifestațiilor de săptămâna trecută care au avut loc în Minsk. Mii de oameni au fluturat steaguri, au aprins lumânări și au depus flori în locul din apropierea stației de metrou unde a murit Alexander Taraikovsky. Alții au ținut poze cu protestatarii răniți, în timp ce șoferii s-au alăturat manifestației și au claxonat.

„Marșul pentru libertate” urmează să aibă loc duminică, la o săptămână după ce alegerile preizdențiale.

Toate acestea vin în contextul în care Svetalan Tikhanovskaya a lansat un apel vineri în care îi îndemna pe oameni să protesteze în mod pașnic și „să nu stea pe margine”, ci să se alăture manifestațiilor.

Între timp, mass-media de stat a raportat că Alexander Lukașenko a discutat sâmbătă situația din țară cu Vladimir Putin. Acesta a declarat că a trebuit să vorbească cu președintele rus deoarece protestele nu reprezintă „o amenințare doar pentru Belarus”.

Sursa: gandul.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *