Mărturie din infern a unei infirmiere de pe ATI: „Ce m-a impresionat?! Că sunt persoane tinere cu care acum vorbești și peste 5 minute le acoperi. (…) E teroare, acum vorbești, o duci de la baie o pui în pat și dup-aia așa face un hâc și gata. Și sunt persoane tinere la 43 de ani, 26.”

O infirmieră a secției de Spitalului Județean din Arad a scris o pagină specială în cronica acestei crize sanitare parcă fără sfârșit. Asta după ce a donat plasmă de 5 ori, impresionată de dramele văzute pe viu.

Adriana Furdiuc are 61 de ani și lucrează pe secția de ATI a Spitalului Județean din Arad. Vede zilnic oameni care se zbat între viață și moarte pe patul de spital, aşa că a decis să ajute cât mai mulți prin donarea de plasmă. A făcut-o de nu mai puțin de 5 ori până acum, în condițiile în care există destui români vindecați de boală care refuză să doneze plasmă.

Infernul pe care l-a văzut în ultimele luni pe viu i-a rămas atât de viu, încât nu se ferește de cuvinte dure în mărturia ei. „Când ești acolo și vezi ce e, mai ales pe reanimare pe Covid, ți se ridică părul pe cap. Eu am 40 și ceva de ani de serviciu, dar ce am văzut până acum m-am cutremurat”.

E teroare

Femeia muncește zilnic în zona roșie a spitalului din Arad. Simte că acum, mai mult ca niciodată, trebuie să facă tot ce îi stă în putinţă pentru cei aflați în suferinţă. „Ce m-a impresionat?! Că sunt persoane tinere cu care acum vorbești și peste 5 minute le acoperi. (…) E teroare, acum vorbești, o duci de la baie o pui în pat și dup-aia așa face un hâc și gata. Și sunt persoane tinere la 43 de ani, 26.”

Cu toate acestea, nu și-a pierdut speranța că noul coronavirus va fi, într-un final, învins. Spune că şi-ar dori ca oamenii să îi urmeze exemplul, iar numărul donatorilor de plasmă să crească. „Nu are de ce să le fie frică, poate să vină să doneze liniștiți, nu se întâmplă absolut nimic, nu simţi nimic. Multe persoane vin că: vai o să fie rău, că o să amețesc. Nu se întâmplă absolut nimic”.

Potrivit medicilor, foarte puţini dintre cei care s-au vindecat de noul coronavirus donează plasmă. „Primul telefon pe care l-am primit a fost de la cadru medical, de la asistenta medicală. Pentru că primii care au înțeles și care au trecut prin boală evident, au fost multe persoane care au venit din proprie inițiativă”, declară Laura Păcurariu, directorul Centrului de Transfuzii Arad:

Până acum, peste 15 persoane din judeţul Arad au donat plasmă pentru pacienţii în stare gravă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *