Marius Trancă, singurul naţionalist condamnat pentru fascism şi xenofobie

marius1

Asa cum in ultima vreme se tot vorbeste despre modele si ceea ce fac tinerii, avem un model care ne impartaseste atat greselile sale cat si incercarile de a ajuta societatea. Uneori un comportament pro-social poate fi inteles ca anti-social atunci cand lipsa de experienta isi lasa amprenta. Nationalismul implica un control pentru ca toti stim de la nationalism pana la extremismul care face ravagii e o aruncatura de bat. Trebuie sa detii autocontrolul necesar intregii vieti pentru a ajunge sus, degeaba ai modele daca nu inveti sa te cunosti pe tine insuti. Exemplul de mai jos ne ajuta sa intelegem cum trebuie sa actionam in societate pentru ca ceea ce dorim sa facem sa nu fie interpretat ca find coportament anti social. – Bianca C.

Tânărul buzoian Marius Trancă este primul român care a fost condamnat la închisoare pentru fascism şi xenofobie şi nu o dată, ci de două ori. Avea doar 16 ani când a ajuns în atenţia oamenilor legii, fiind acuzat că ar fi aplicat afişe şi însemne naţionaliste pe indicatoarele rutiere şi stâlpii de electricitate din Buzău.
După o vreme, faptele sale au ajuns din nou în prim plan. Avea 21 de ani şi trei dosare de cercetare penală. În două dintre acestea, Trancă era judecat pentru răspândirea de simboluri fasciste, pedeapsa primită fiind de şase luni de închisoare.
Dar, lucrurile aveau să se complice, după ce a apărut un al patrulea dosar penal întocmit pentru fascism, antisemitism şi ameninţare, pe numele lui Trancă fiind îna­intată o plângere penală de către o persoană fizică de origine evreiasca ( Lionel Zosmer ).

marius2
Potrivit anchetatorilor, Ma­rius Trancă a facut simbo­luri şi a scris lozinci pe diferite obiective din municipiu şi ar fi sprijinit organizaţia Gebe­leizis. Cât despre această grupare, care nici măcar nu este in­terzisă de lege şi care con­testă teoria potrivit căreia ar avea vreo legătură cu fascismul ori nazismul, Marius Tran­că spunea, într-un drept la replică acordat unui ziar regional, că anchetatorii lui nu cunosc că fascismul nu este egal cu nazismul ori cu na­ţionalismul.
“Mă uit puţin în jurul meu şi mă gândesc cum de este po­sbil să înghiţim atâta minciună băgată cu forţa pe gâtul nostru încât să credem într-o istorie predată în şcoli şi nu în cea reală, ţinând cont că ea este mereu scrisă de învingători. Aşa că, dragi compatrioţi, pri­viţi puţin în jurul dum­nea­voastră la hoţii ordinari de vă fură şi vă îndobitocesc siste­matic cu televizorul, încât nici măcar să ieşiţi în stradă nu mai puteţi dacă vă dă un sac de porumb sau unul de făină. Îmi este ruşine prea mare pentru fraţii mei români care în loc să adopte principiul “mai bine o zi vultur decât o viaţă cioară”, ei adoptă, din contră, din pură idioţenie ce se moşteneşte probabil, “capul plecat sabia nu-l taie”. Am o întrebare pentru români: vă place cum trăiţi? (…)Au procedat cu mine de parcă aş fi fost un terorist, nici­decum un tânăr de 21 de ani care şi-a exprimat nişte idei naţionaliste în baze legale”, spunea Marius Trancă în dreptul de replică amintit.

Citiți și:  Un actor homosexual și negru a fost condamnat de un juriu pentru că și-a înscenat un atac „rasist” asupra sa

 

Sursa: Strada de Buzau – Ziar Local.

Arhiva VIDEO:

Arhiva stire:

 

Fascistul Marius Trancă făcea parte din gruparea “Gebeleizis”

marius4

Marius Zoltan Trancă este primul român condamnat de două ori la închisoare pentru fascism şi xenofobie. Tânărul a stat după gratii şase luni.

Prima dată, Trancă a intrat în conflict cu legea la 16 ani, după ce a fost acuzat că a desenat însemnul “Crucea Celtică” şi afişe pe care scria “Fii Naţionalist” pe indicatoarele rutiere şi pe stâlpii de electricitate de pe două străzi din Buzău. Mai mult, a desenat şi trei zvastici pe sediul PSD Buzău. 

La acea vreme a scăpat doar cu o condamnare la trei luni de închisoare, cu suspendare, dar a rămas în evidenţele Poliţiei ca un potenţial pericol, date fiind pornirile lui naţionaliste, fasciste şi antisemite.

Condamnarea a fost pronunţată de Judecătoria Buzău pentru încălcarea articolului 317 din Codul Penal.

Recidivist, cu „spectacol” fascist

În 2008, la 21 de ani, Trancă a recidivat. Nu cu unul, ci cu trei dosare de cercetare penală! În două dintre ele, tânărul a fost judecat pentru răspândirea de simboluri fasciste, conform aceleiaşi legi ca şi prima dată. Prin cumularea celor două dosare, s-a ales cu şase luni de închisoare.

Citiți și:  Un actor homosexual și negru a fost condamnat de un juriu pentru că și-a înscenat un atac „rasist” asupra sa

Potrivit rechizitoriului şi sentinţei Tribunalului Buzău, în cursul anului 2007 Trancă a desenat zvastici pe câteva chioşcuri de presă din oraş, pe clădirea Liceului „Mihai Eminescu” şi pe clopotniţa din cimitirul eroilor. Mai mult, a „înfrumuseţat” monumentul eroilor antifascişti din Buzău cu lozincile „Ein Fuhrer”, „Waffen SS, nsdap, Nazi” şi „Blood&honour” şi a desenat zvastici pe toate crucile din cimitirul sovietic. (n.r.: minciuna din presa!)

Magistratul Geanina Văsâi, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, declara în perioada procesului: „A utilizat în public simboluri fasciste, purtând în mod vizibil tatuajul reprezentând însemnele trupelor naziste SS, iar în perioada 2004 – ianuarie 2005 a sprijinit organizaţia fascistă Gebeleizis, a răspândit şi utilizat în public simboluri fasciste”.

Declaraţia privind apartenenţa lui Trancă la „Gebeleizis” a stârnit vii controverse, membrii grupării (care nu este interzisă prin lege sau prin acte judecătoreşti), contestând vehement teoria că ar avea înclinaţii fasciste sau naziste.

Al patrulea dosar penal a fost şi pentru fascism, dar şi pentru antisemitism şi ameninţare. Plângerea a fost făcută de de data asta de o persoană fizică.

Lionel Zosmer, liderul comunităţii evreieşti din Buzău, spune că a făcut plângere penală împotriva lui Trancă pentru că a fost revoltat de activitatea subversivă a acestuia.

Prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 31/2002 în baza cărora a fost condamnat Trancă:

ART. 4 (1) Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, rasiste ori xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. (2) Cu aceeaşi pedeapsa se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe.

ART. 5: Promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Pentru aderare la organizatie cu caracter nazist pedeapsa este de la 5 la 15 ani inchisoare.

De Florin Mitu – Adevarul

marius3

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

7 comentarii

  1. RESPECT MARIUS TRANCA!

  2. Respect pentru Marius Tranca pentru curajul sau. Stiu ca la noi natinalisti adevarati sunt persecutati de autoritati mai ales daca acestea colaboreaza cu Israelu spre dezinteresul romanilor. Asa ca sunt incalcate drepturile romanilor doar pt a proteja o minoritate care oricum nu a facut nimick pt noi si doar vrea sa ne stapaneasca si sa ne exploateze ca pe sclavi.

    Nu se aminteste din pacate nimick de evreii treoristi care erau avangarda armatei sovietice in ani 1945-1946 si au ucis fara mila romani in Basarabia si au comis acte de terorism!

  3. Nationalist = patriot ! Judecatoatrea e o idioata 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.