Cutremur în Europa! Comisia Europeană vine cu decizia momentului. Anunț crucial pentru România

Comisia Europeană se implică direct și vine cu decizia momentului în ceea ce privește prețul la energie. Instituția europeană vrea să ia măsuri pentru a contracara creşterea preţurilor energiei fără să încalce regulile blocului comunitar.

Comisia Europeană va crea un set de măsuri pe care statele membre le vor putea lua pentru a contracara creşterea preţurilor energiei fără să încalce regulile blocului comunitar, a anunţat miercuri Executivul UE. Decizia vine în contextul în care oamenii se confruntă cu creşteri puternice ale facturilor în apropierea iernii, transmite Reuters.

Preţurile energiei au crescut puternic în Europa, de peste trei ori în Spania şi alte ţări, producţia scăzută de energie regenerabilă şi preţurile mai mari ale carbonului în UE.

Comisarul pentru energie Kadri Simson a spus că Bruxelles-ul va crea recomandări pentru a ajuta ţările să ia măsuri faţă de creşterea preţurilor, în următoarele săptămâni.

Citiți și:  Toţi românii vaccinaţi trebuie să ştie asta! Bomba zilei despre certificatul verde

Ce va cuprinde setul de măsuri pe energie
”Am propus astăzi miniştrilor să creăm un set de măsuri mai astructurat, care considerăm că va fi util tuturor statelor membre pentru a rezolva situaţia actuală”, a declarat Simson miercuri, în urma întâlnirii miniştrilor Energiei din ţările UE.

Setul va ajuta guvernele să evalueze opţiunile pentru a răspunde rapid creşterilor de preţuri în cadrul regulilor UE”, a spus Simson, adăugând că pot reduce taxa pe valoarea adăugată şi accizele sau să utilizeze spirijinul direct pentru a proteja consumatorii de costurile mari.

Preţurile de referinţă ale gazelor din Europa au crescut cu peste 250% din ianuarie, pe fondul redeschiserii economiilor în jurul lumii, după carantinele legate de Covid-19, cererea mare din Asia reducând livrările în Europa. Creşterile au transmis unde de şoc în industriile dependente de gaze, care includ de la generarea de energie la producătorii de dioxid de carbon utilizat în producţia de alimente.

Citiți și:  Anunţul care zguduie Europa! Comisia Europeană propune TAXE NOI. Nici Romania nu scapa

Se cer decizii urgente
Spania a condus apelurile pentru ca UE să organizeze un răspuns mai coordonat la creşterea preţurilor.

Luni, Spania a solicitat Comisiei să ofere opţiuni pentru modalităţile prin care statele UE ar putea răspunde şi a sugerat reformarea pieţei de energie electrică a blocului. Spania, Italia, Grecia şi alte ţări planifică deja măsuri naţionale, variind de la subvenţii la plafoane de preţuri, cu scopul de a proteja cetăţenii de creşterea costurilor pe măsură ce economiile se recuperează din pandemia de Covid-19.

Germania a declarat că nu vede necesitatea unei intervenţii guvernamentale pentru a contracara creşterea preţurilor la gaze.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *