The Economist: Marea Britanie ar trebui sa roseasca in fata Romaniei

Tabloidele britanice sustin cu tarie ca de la 1 ianuarie 2014, tara o sa fie inundata de imigranti romani si bulgari, scrie The Economist.

Cifrele vehiculate sunt uriase, unele publicatii sugerand ca ar fi vorba chiar de 29 de milioane de oameni, adica populatia combinata a celor doua tari.

Insa in realitate se vor deplasa in Marea Britanie mult mai putini romani si bulgari decat se anticipeaza, scrie The Economist.

Totusi, premierul britanic David Cameron a facut cateva declaratii de presa in ultimele saptamani, prin care si-a asigurat conationalii ca nu vor fi „cotropiti”.

In afara de beneficiile pe care le obtine Marea Britanie de pe urma imigratiei, o parte a povestii lipseste total din relatarile presei engleze: economia in crestere accelerata a Romaniei.

The Economist arata ca publicatia The Mail a trimis un reporter in Romania, pentru a lua pulsul comunitatilor de rromi. Mai mult, articolul se incheie cu urmatoarea fraza: „dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii, vor ramane numai caprele in aceasta zona”.

Citiți și:  Putin, avertisment SOC către liderii mondiali: dușmanilor Kremlinului li se vor „rupe din dinți”

„Aceasta este imaginea despre Romania creata de tabloidele britanice. Insa tara este mai bogata, mai dinamica si mai sofisticata decat se arata in astfel de relatati. Somajul este relativ scazut, iar deficitul bugetar al Romaniei ar trebui sa faca Marea Britanie sa roseasca. Guvernul se afla in plina liberalizare a economiei, deschide sectoare noi (energie si telecom, mai ales) catre investitii. Cresterea economica este de 4,1%, salariile cresc rapid, iar ajustat la preturi, PIB per capitala se afla deasupra mediei europene. Iar unui bucurestean ii merge mai bine decat unui rezident din Manchester”, mai scriu jurnalistii de la The Economist.

Acest aspect este unul foarte important, avand in vedere ca reprezinta un antidot pentru panica britanicilor.

Citiți și:  Tot mai aproape de ”Marea Resetare”. Priti Patel: ”Noua noastră frontieră complet digitală ne va permite să numărăm oamenii din interiorul și din afara țării, să controlăm cine vine”

In primul rand, economia Romaniei se afla intr-o stare buna. In plus, beneficiile pentru faptul ca Romania este membra a UE sunt mutuale: britanicii pot profita de pe urma faptului ca pot calatori „contra curentului”, iar companiile pot investi intr-o economie infloritoare.

„Romanii si bulgarii din Marea Britanie sunt muncitori, insa ei creeaza si legaturi cu tarile lor. Putini englezi vorbesc romana, iar si mai putini inteleg cum functioneaza aceasta tara. Romania mai inseamna pentru Marea Britanie un puternic partener comercial, avand in vedere ca si-a propus sa creasca exporturile in aceasta tara cu 70% pana in 2017. Politicienii britanici care s-au panicat in legatura cu imigrantii romani ar trebui sa ia notite”, se arata in incheierea articolului.

Sursa: Ziare.com

LASA UN COMENTARIU