“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
GENERAL

Mai mulți tigani au decis să plece din România și cer azil în SUA, pentru că aici se simt persecutați

ajutor social tigani

Numeroşi tigani solicită azil în statul California (SUA), spunând că sunt persecutaţi în România şi în ţări ale Uniunii Europene, informează oficiali SUA şi organizaţii pentru drepturile minorităţilor, conform site-ului Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Viorel R., un rrom din România, spune că şi-a vândut animalele și a cumpărat un bilet de avion spre Mexic. De acolo s-a îndreptat spre frontiera Statelor Unite şi s-a adresat poliţiei americane pentru a cere azil.

„Am decis să plec pentru că nu mai puteam să supravieţuiesc”, afirma Viorel R., în vârstă de 52 de ani, în Riverside, California, arătând rănile despre care spune că i-au fost făcute de poliţie. „Nu mai puteam suporta să fim priviţi de sus”, a declarat el.

În anul 2016, circa 1.800 de români au fost reţinuţi la frontiera sudică a Statelor Unite, față de 400 in 2015 si câteva zeci în 2008, atestă datele oficiale ale autorităţilor americane.

„Romii aleg să traverseze Oceanul Atlantic în contextul tendinţelor antiimigraţie din Europa. Grupurile de romi, în general nomade, vizate de persecuţii de sute de ani, se confruntă acum cu diminuarea toleranţei autorităţilor europene, în contextul venirii a peste un milion de imigranţi şi refugiaţi din Siria şi din alte ţări. Amplificarea tendinţelor neonaziste din România până în Italia a condus la demolarea taberelor de romi, la atacarea afacerilor romilor, la segregarea comunităţilor şi agresarea copiilor”, relatează agenţia Bloomberg.

„Oamenii devin suficient de disperaţi pentru a cere azil în Statele Unite”, declara Ethel Brooks, preşedintele Centrului European pentru Drepturile Rromilor şi profesor asociat la Universitatea Rutgers din New Jersey.

Rromii văd o serie de oportunităţi în Statele Unite, în pofida ascensiunii populismului şi a apelurilor de limitare a imigraţiei. Agenţii Poliţiei de frontieră din SUA au depistat grupuri de câte 20 de persoane, conduse de călăuze.

„Toţi susţin că sunt romi. Susţin că sunt membri ai unui grup care este persecutat de autorităţile din România”, spunea Daniel Parks, agent al Poliţiei Vamale şi de Frontieră a SUA din zona San Diego.

„Există numeroase prejudecăţi în privinţa romilor în aproape toate ţările europene. Stereotipurile conform cărora ar practica cerşetoria şi ar comite furturi alimentează prejudecăţile”, declara, pentru Bloomberg, Natalia Bănulescu-Bogdan, director adjunct al Programului internaţional al Institutului pentru Politicile Migraţiei, cu sediul în oraşul Washington.

De când România şi Bulgaria sunt membre ale Uniunii Europene, rromii au întâmpinat rezistenţă când au încercat să migreze spre Europa Occidentală. În Suedia, liderii politici vor interzicerea cerşetoriei, dar criticii susţin că astfel de iniţiative sunt îndreptate împotriva romilor. În Franţa, autorităţile au demolat tabere de romi de la periferia Parisului. Guvernul Canadei a adoptat în 2012 o lege care sancţionează solicitările de azil bazate pe argumente false, după ce mii de romi din Ungaria au ajuns pe teritoriul canadian.

Acum, romii vor să se stabilească în Statele Unite, mulţi ajungând în suburbiile oraşului Los Angeles. Unii trăiesc în apartamente, alţii în corturi din parcuri fiind în căutare de spaţiu locativ. Câțiva muncesc în restaurante sau ca agenţi de pază , dar mulți cerşesc sau primesc ajutor din partea bisericilor locale.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.