LOVITURĂ pentru CARMEN DAN: Ar putea fi AUDIATĂ după reprimarea PROTESTELOR! Reuniune de urgență la PARLAMENT

Întrebările care ar urma să fie puse în cadrul Comisiei de apărare, dacă membri vor vota solicitarea PNL de a o invita la audieri pe ministrul de Interne, Carmen Dan sunt următoarele:

1. Ce factor de răspundere a decis la mitingul din 10 august, dar și la unele manifestații din lunile anterioare, o abordare strategică agresivă și ofensivă, în timp ce la sute de alte proteste de acest fel, inclusiv din data de 11 august, abordarea a fost una defensivă, neexistând niciun fel de incidente?

2. Dacă această decizie s-a bazat pe informații vizând prezența unor grupuri agresive la miting (facțiuni ale unor galerii), de ce aceste grupuri, care sunt foarte bine cunoscute structurilor din MAI, nu au fost descurajate, blocate, izolate și reținute încă din primele momente ale protestului?

3. Care au fost dotările/ armamentul/ muniția utilizate în cursul zilei de 10 august și în ce cantitate?

4. O serie de imagini dovedesc lovirea de către jandarmi a unor manifestanți pașnici, izolați, care își țineau mâinile ridicate, cu picioarele și cu bastoane de cauciuc peste față și cap. Este aceasta o practică asumată de Jandarmeria Română și de Ministerul Afacerilor Interne?

5. O serie de imagini dovedesc folosirea de substanțe iritant-lacrimogene asupra unor persoane pașnice, uneori culcate la pământ, care nu amenință în niciun fel jandarmii, de la distanțe foarte mici. Este aceasta o practică asumată de Jandarmeria Română și de Ministerul Afacerilor Interne?

6. Cum se explică faptul că doi jandarmi au fost pierduți pe drum de colegi și nu a existat nicio acțiune pentru protejarea lor – această protecție fiind asigurată tot de cetățeni?

7. În mod paradoxal, persoanele violente, care au participat la agresarea jandarmilor, nu prezintă urme de lovituri și nu au necesitat intervenția medicilor. Pe de altă parte, există foarte multe femei în rândul persoanelor internate în spital și care necesită îngrijiri medicale. A existat o strategie pentru urmărirea protestatarilor pașnici și inofensivi și pentru menajarea celor violenți?

8. Deși centrul violențelor s-a aflat în dreapta Guvernului, în zona bulevardelor Lascăr Catargiu-Calea Victoriei, au fost folosite aceleași mijloace de intervenție și în zone unde nu au existat incidente. De ce protestatarii pașnici au fost asimilați huliganilor? Câți jandarmi sub acoperire au fost utilizați în 10 august, cu ce ordine și în ce măsură aceștia s-au implicat în declanșarea și încurajarea violențelor?

9. Care este practica asumată de Jandarmeria Română în ceea ce privește reprezentanții presei și de ce am avut din nou un incident internațional în care jurnaliști străini au acuzat tratamente brutale?

10. În ce condiții a fost emis ordinul de intervenție în forță și cu ce obiective?

Ovidiu Raețchi a precizat că în ultimele luni, a solicitat în mai multe rânduri audierea ministrului de Interne și a șefilor din Jandarmerie, după o serie de intervenții îngrijorătoare în cursul manifestațiilor de protest din București. Parlamentarii PSD-ALDE au votat de fiecare dată împotriva convocărilor solicitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.