LOVITURA DURA PENTRU S.U.A! Guvernul din Irak, în RAZBOI cu americanii

Parlamentul irakian urmează să dea astăzi un vot decisiv privind prezența trupelor americane pe teritoriul țării, un vot de care va depinde în mare măsură evoluția din Orientul Mijlociu. Irakienii au făcut deja un prim pas în această dimineață, care pare să indice că trupele Statelor Unite vor fi îndepărtate.

Ministerul de Externe irakian a anunţat că l-a convocat duminică pe ambasadorul SUA pentru a-i transmite acestuia un protest faţă de ”încălcarea suveranităţii” Irakului, în urma raidului aerian american în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, informează AFP şi Reuters.

I s-a transmis ambasadorului Matthew Tueller că ”aceste operaţiuni militare ilegitime desfăşurate de SUA sunt atacuri şi acte condamnabile care pot conduce la o escaladare a tensiunilor în regiune şi că ele constituie o încălcare a suveranităţii” Irakului, se menţionează într-un comunicat al MAE de la Bagdad.

Tot duminică, parlamentul irakian a început o şedinţă extraordinară, cu participarea premierului Adel Abdul Mahdi, la care este aşteptată supunerea la vot a unei rezoluţii prin care se va solicita Washingtonului retragerea tuturor trupelor americane din Irak.

Potrivit Reuters, premierul Abdul Mahdi a spus că recomandă parlamentului să ia măsuri urgente pentru a pune capăt prezenţei trupelor străine în Irak.

Şeful executivului irakian a protestat şi anterior faţă de atacul cu dronă executat vineri de aviaţia americană în zona aeroportului internaţional din Bagdad asupra unui convoi în care se aflau generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul Forţei Al-Quds, şi mai mulţi membri ai Hashd al-Shaabi, o coaliţie de forţe paramilitare irakiene dominată de facţiuni pro-iraniene şi ai cărei militanţi au luat cu asalt ambasada americană la Bagdad pe 31 decembrie.

Vezi: URMEAZA UN RAZBOI NUCLEAR? Noaptea în care se va lua o decizie crucială. Lumea întreagă este cu ochii pe Iran

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.